Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthusets vår - från blåbär till röstkonstnär

/

Annons

”Bland världsstjärnor och blåbär”, lyder rubriken på chefen Beryl Lunders ingångskrönika till det vårprogram som nu kan presenteras i sin helhet av Gävle konserthus.

Röstkonstnären Bobby McFerrin – han med ”Don’t Worry Be Happy”, ni vet – har sålt över 20 miljoner skivor och kan onekligen klassas som en världsstjärna. Han avslutar vårens artistprogram tisdagen den 19 maj, en höjdarhändelse som möjliggjorts tack vare Gävles samarbete med konserthuset i Vara.

Niklas Roswall tituleras som världsmästare på nyckelharpa och den 8 februari uppträder han tillsammans med den engelske stjärngitarristen Ian Carr. Husets egen ”Artist In Residence”, världsmusikkonstnären Ale Möller, kan väl också räknas som en superstar inom sitt gebit. Hans utvecklande samarbete med Kulturskolan visas upp i maj.

– Dessutom kommer Ale Möller och medlemmar ur hans band vara med i ett nytt projekt där vi möter människorna i deras egna bostadsområden, berättar Beryl Lunder. Till att börja med satsar vi på Nordost, Öster och Andersberg. Vi hoppas hitta en hel del musikvänner där, personer som vi vill locka till konserthuset.

Med ”blåbär” åsyftas den nya klubb för de allra yngsta som invigs lördagen den 31 maj med Mora Träsk på stora scenen. Då kommer barnen att få gå ut på tigerjakt, kan tänkas...

– Visst har vi haft barnunderhållning även tidigare men nu görs en tydligare satsning på de allra yngsta genom att vi bildar en särskild klubb där medlemmarna får en speciell t-shirt som bekräftar tillhörigheten. Vi har valt att kalla det hela för Blåbärsklubben, berättar konserthusets kommunikationschef Elisabeth Hugg.

Det blir fem sammankomster under vårsäsongen med Mora Träsk i premiären och likaledes populära Zillah och apan Totte avslutningsvis.

Bland konserthusets egna arrangemang märks tre jazzkonserter, fem med folkmusik (bland annat Grammisbelönade Abalone Dots) och tre med etablerade och glödheta singer/songwriters: Anna Ternheim, Carl-Johan Vallgren och Maia Hirasawa. Den sistnämnda kommer 17 april – observera, till Gävle konserthus och inte Spegeln som vi felaktigt uppgav i gårdagstidningen.

Om verksamheten ska gå ihop behövs även externa arrangörer, Live Nation och Crona production bland andra. Därför finns också godbitar i programmet som Bo kaspers Orkester, Jill Johnson, Grammisbelönade Håkan Hellström, Louise Hoffsten, Sven-Ingvars, Ray Charles-hyllningen med bland andra Claes Jansson och Sandvikensonen Klas Toresson på tenorsax, Lill Lindfors och Big Comedy med sju av Sveriges mest kända stand up-artister. Speldatum kan ni se i faktadelen här intill.

I stort sett följer programmet den modell som använts de senare åren, med Blåbärsklubben som ett litet tillägg. Antagligen kommer rock’n’roll- och blues-älskarna att klaga, men här finns möjligheter att ytterligare programpunkter kan slussas in efterhand.

– Efter två riktigt magra år, på grund av neddragningar av både det kommunala och det statliga stödet, har vi nu ekonomin under kontroll, även om det hissats varningsflagg för kommande år, säger Beryl Lunder.

Mer läsning

Annons