Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markoolio sjunger ut

/

Annons

Här är schlagerchocken som skakar landet.

Markoolio s-j-u-n-g-e-r i Melodifestivalen – och låten är en kärleksballad.

– Men förvänta er inte Tommy Körberg, säger Markoolio.

Jokern Markoolio blir av med schlageroskulden i Melodifestivalens andra deltävling.

– Jag har tidigare sagt att jag aldrig ska vara med. Jag menar, en traditionell Markoolio-låt som ”Vi drar till fjällen” skulle inte passa in här, säger han.

Det var under arbetet med senaste skivan ”Jag är konst” som Markoolio och hans låtskrivare slogs av tanken att medverka i 2009 års schlagercirkus.

– Vi hade spelat in en ballad som sista spår. Är det någon gång jag ska ställa upp i schlagern, så är det med den här, tänkte jag.

Markoolios smäktande kärleksballad lär överraska många tv-tittare på lördag – men går det att ta honom på allvar?

– Låten är humoristiskt menad. Texten handlar ju om att jag a-l-d-r-i-g kommer att göra en kärleksballad, trots att den är just det.

Dessutom sjunger du på riktigt...

– Ja, det är en utmaning. Jag fixade att sjunga ”Disco inferno” i ”Saturday night fever”-musikalen tidigare, så jag behöver inte längre fega ur. Det är min finska sisu, jag ska baske mig visa det svenska folket att jag kan.

Med tanke på låtens lugna karaktär och tempo kan tv-tittarna inte räkna med Markoolios populära ”The running man”-figur, även om numret i övrigt framförs med sedvanlig ironisk distans.

– Men det är inte jag som står för komiken. Det roliga sker runt omkring mig, säger Marko och syftar bland annat på att Ormingekompisen Viggo gör vinglig scendebut på rullskridskor i slutet av låten.

Glimten i ögat har funnits hos honom ända sedan genombrottet med ”Sommar och sol” för drygt tio år sedan. Sommar- och partyhitsen är många, samtidigt som Markoolio har blivit barnens favorit.

– Jag är 34 år men fortfarande bara 12 år i skallen. Det är kul att barnen gillar mig fast jag hoppas kunna bredda min publik också. Jag vill ju inte bli som Mora Träsk.

Förortskillen Markoolios tillvaro har förändrats sedan pengarna började trilla in tack vare alla skivsuccéer och andra lyckosamma affärer, i bland annat krogbranschen. Marko Lehtosalo, som han egentligen heter, har slagit sig till ro på en ståtlig hustomt på Värmdö, i ett av Stockholms mest exklusiva områden. Sedan ett år tillbaka har han också funnit kärleken i sitt liv, flickvännen Jessica, alltmedan festandet har avtagit.

– Visst man kan sitta hos polarna och spela poker, bara inte till klockan fem på morgonen. Tidigare var jag specialist på att mörka när jag var bakis men nu mår jag bara dåligt av det.

Har du och Jessica funderat på att skaffa barn?

– Självklart. Jag har redan två hundar och är väldigt överbeskyddande när det gäller dem. Men jag vill inte vara likadan mot mina barn och bli en ”kycklingpappa”. När mitt barn fyller 14 år ska jag ta henne till Orminge centrum och sparka ut henne där, säger Markoolio och skrattar gott. Nils Johansson/TT Spektra

Mer läsning

Annons