Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus Berjlund sitter tryggt - tack vare vännerna i Gävle

/
  • Andra soloplattan är klar. Nu är det bara för Markus Berjlund, singer/songwritern som bodde i Gävle under sin uppväxttid, att sitta och invänta recensioner (GD:s har ni här intill) och reaktioner. På fredag släpps ”Hunden heter Happy”, en produktion som i hög grad har Gävleanknytning.
  • Staffan Hellstrand. Sjunger duett med Markus Berjlund i höjdarlåten ”Vit Mercedes”.

Annons

Från moll till dur, från det mörka till det ljusa. Ja, det skiljer sannerligen en hel del mellan Markus Berjlunds första soloplatta, ”Vackra tvivlares bar” (2008), och den andra, ”Hunden heter Happy” (som släpps på fredag).

Låtarna är i huvudsak positiva, glada, upplyftande berättelser – och det handlar en hel del om Gävle, särskilt som medhjälparna bakom plattan är gamla välkända musiker från hans gamla hemstad.

– Fortfarande min favoritstad även om jag flyttade därifrån för 17 år sen, säger Markus. De flesta av mina vänner därifrån har jag bra kontakt med och jag vistas i Gävle tämligen ofta, även om jag är Uppsalabo sen länge och har ett sommartorp i Gnarp.

”Hunden heter Happy” väcker onekligen sommarkänslor – med titlar som ”I ett ljummet sommarregn”, ”När våren bryter in” och ”En sommar tillsammans” – och det är inget fel på tajmingen att du släpper skivan just i dessa dagar. Medvetet kan tyckas?

– Ja, faktum är att den varit klar sen länge, men jag ville vänta in rätta årstiden, förklarar Markus. Annars är den röda tråden mina idéer om att livet är ett lagspel, att man ska visa sin kärlek till sina nära och kära, släkt och vänner. Ensamhet är inget önskvärt. Som i låten ”Vit Mercedes”, den resan hade inte varit lika kul utan att kompisen Johannes hade varit med.

Du sjunger där om att det inte finns någon framtid kvar i stan, att fabrikerna stinker och att tjejerna bara faller för hockeyidoler – det låter som Gävle det?

– Haha, kanske det, du får uppfatta den så om du vill.

Kul förstås, att få göra en duett med Staffan Hellstrand?

– Naturligtvis, han är en gammal favorit och jag är mycket tacksam för att han ställde upp. Låten är skriven för att framföras som en duett och Staffan var mitt förstaval.

I balladen ”Calvados” hyllar du dina föräldrar på ett kärleksfullt sätt, hur kom den till?

– Den dök bara upp i skallen när jag cyklade hem en dag och innanför dörren var den klar!

Markus Berjlund växte upp i kvarteret Mejseln på Brynäs. Han intresserade sig tidigt för musik och var med i Nebraska Beat, som spelade på Fenix och andra mindre ställen i stan. Han gjorde sin scendebut på Gävle teater i oktober 1986. Vid sidan av musiken jobbade han sedan som lärare i samhällskunskap och religionskunskap på Polhemsskolan.

Som nämnts är det mycket Gävle bakom produktionen. Se bara:

Di Leva-trummisen Christer ”Muttis” Björklund och Daniel Lindblom (Mora Träsk) har producerat i ”Muttis”-studion och är med i kompbandet.

Olle Nyberg (före detta Forsbackabo) spelar dragspel.

Moa Lönnqvist bidrar med sång och Andy Tuveson är med och körar.

Andreas Ahlenius står för mixningen och Magnus Björk har mastrat.

– Alla har bidragit till ett fetare och tätare sound än på den förra plattan. Som sagt, jag värdesätter mina vänner mycket högt. Hoppas förresten att jag får komma till Gävle och spela i höst, det vore på tiden.

Releasepartyt håller Markus Berjlund kommande fredag på Reginateatern hemma i Uppsala. I sommar blir det spelningar i Hälsingland, bland annat på en festival i Ljusdal.

– För närvarande är jag pappaledig och hemma med vårt tredje barn, berättar han. Jag har lämnat lärarjobbet och ska studera vidare i höst. Så det ska nog funka bra att sticka emellan med ett antal spelningar också, om allt går väl med plattan. Det känns onekligen både ovisst och spännande, men jag har redan fått fin respons av de som hunnit förhandslyssna.

Mer läsning

Annons