Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hippiekänsla

/

Annons

Redan vid femtiden är Å-krogen fylld med personer som kommit för att få sin beskärda del av art-rock, progg-rock – eller vad man nu väljer att kalla kvällens musik. Frågan är om man alls kan skyffla in alla kvällens fyra band under samma genre. Det är trots allt ganska spridda stilar som föreningen ”Argh” presenterar på årets musikfestival.

Först ut är ”PIU” från Stockholm som gör ett väldigt lågmält intryck, på gränsen till nervöst. Det är folkrock framfört med precision och fingertoppskänsla vi får ta del av. Bandet är ett kollektiv av musiker men man får intrycket av att det är sångerskan Lisa Isaksson som är både limmet och motorn i gänget, så även på scenen.

Scenen är i minsta laget och ”PIU” får framföra kvällens spelning utan att röra en lem för att inte stöta i varandra eller välta något. Lisa försäkrar med ett snett leende att de annars brukar röja hej vilt vilket drar in ett par skrattsalvor eftersom det inte rimmar med den timida musiken.

Höjdpunkten är när gitarristen David Svedmyr drar fram en violinstråke och går lös med ett mäktigt solo på sin tolvsträngade gitarr. En smakfull spelning där alla stämmor och känslor får komma till tals.

”Life on Earth” – med personer från det för mannen på gatan mer kända ”Dungen” – presenterar ett både ruffigare och mer energiberikat sound. Hippie-känslan infinner sig omedelbart och referenser som David Bowie, Pugh Rogefeldt men också självklart Dungen dyker upp i huvudet.

Långa solon med effekter på gitarr och känsofyllda diton på tvärflöjt samsas med omedelbara refränger och intrikata sångmelodier. Musikerna i ”Life on Earth” är rutinerade nog att få en att känna sig säker på att spelfel kommer att undvikas. Samtidigt är de impulsiva nog att leka och ha roligt under spelningen. Efter varje låt hoppas man på att det inte var den sista – vilket måste vara ett gott nog betyg för vilken spelning som helst.

De lokala banden Beardfish och Castor Fiber bidrog också till att skapa den gemytliga och intima stämningen på Å-krogen.

Ronnie Hammarstedt

Mer läsning

Annons