Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket nytt i Melodifestivalen

/
  • 3 440 bidrag kom in, nu återstår 32. På lördag kickar tävlingsproducenten Christer Björkman igång årets Melodifestival.

Annons

Har det verkligen gått ett år sedan det var Melodifestival? Det verkar inte bättre, för i går var det artistinräkning i Göteborg för årets första deltävling.

– Det här är i högsta grad ett förnyelseår, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Åtta låtar är kallade, men endast fyra har efter lördag fortsatt hopp om schlagerlivet. Till deltävlingen i Scandinavium har det pratats mest om Scotts och Shirley Clamp som favoriter, följda av jokern Marie Serneholt och veteranerna Alcazar.

Men för Christer Björkman ligger inledningsveckans största spänning i hur Melodifestivalens nymodigheter ska tas emot av publiken.

– I år har vi en uttalad idé om att försöka möta det nya Europa. Vi har jobbat mycket med att bidragen ska vara känslomässigt stora. I Sverige vill vi gärna att musiken ska vara lite som svensk design – strama linjer, ”less is more”, elegant och coolt. Men det har vi ju sett nu att det inte funkar ute i Europa. Det ska vara stora åthävor, starka känslor och yvigt, säger Christer Björkman.

Ett viktigt inslag är den hemligt sammansatta internationella juryn, som i varje deltävling väljer fram en favorit bland de sex som inte går direkt till final. I Andra chansen plockar de fram en slutkandidat bland sina tidigare val, vilket blir finalfältets elfte bidrag.

– Jag är väldigt nyfiken på att se hur den internationella juryn röstar, säger Christer Björkman.

Den andra nymodigheten för året är att de fyra topprankade låtarna möts i semifinaler i varje deltävling. Vinnarna åker till Globen, förlorarna till Andra chansen.

– Vi har ju märkt att engagemanget är större bland publiken i Andra chansen, det kommer närmare hjärtat när bara två tävlar mot varandra. Vi vill skapa känslan ”den här låten vill jag verkligen ha i final” hos publiken.

Finns det inte en risk att publiken hunnit tröttna på duellerna före Andra chansen?

– Vi har diskuterat det, men duellerna i deltävlingarna är inte live, artisterna sjunger inte låtarna igen som i Andra chansen, så vi tror inte det.

Melodifestivalens första deltävling sänds från Scandinavium i Göteborg på lördag kväll klockan 20.00 i SVT 1.

Daniel Åberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons