Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicke och Dregen stortrivs i Gävle

/

Annons

Folk står packade som sardiner framför scenen långt innan det är dags för Backyard Babies att inta scenen. Det har jag nog inte sett på Heartbreak förut, vilket bådar gott.

När väl Dregen med följe hoppar upp framför förstärkarna under ett stämningsfullt intro exploderar lokalen av skrik, vrål och viftande händer. Den stämningen smittar så klart också av sig på bandet som ser ut att ha skitkul från första till sista ton.

”Gävle! Ni är den bästa publiken i hela Sverige!” ropar Nicke Borg från scenen, vilket jag faktiskt i det ögonblicket tror han menar. För det är ett härligt tryck under låtar som ”Degenerated” och ”Star Wars” till exempel. Då har Dregens skjorta för länge sedan slängts av bakom någon förstärkare.

Även de nya låtarna tycker jag fungerar bra, de är lite lugnare men ger ett åldrande rockband lite tid att varva ner och visa en ny sida av sig själva. Det är inte bara positivt att blåsa på i hundratrettio knyck utan att stanna upp för att andas lite.

Ibland förstörs illusionen och man ser istället framför sig ett band som bara har ännu en dag på jobbet. Backyard Babies ser då ut som om de gjort det här i 20 år – vilket faktiskt stämmer på året!

Det blir ett par trötta klichéer som gör bandet lite gubbigt, men då är Gävlepubliken snabbt framme och triggar bandet att lägga in den där extra växeln igen.

Jag har väl aldrig tyckt att Backyard Babies varit något av de främsta rockbanden Sverige har att erbjuda, och jag har sett dem live mer än en gång också. Men den här torsdagen visade sig den där rock’n’roll-nerven på ett nytt sätt hos bandet. Det gör att jag skulle gissa att vi får dras med dem i 20 år till. Men det är det väl ingen som är ledsen över?

Ronnie Hammarstedt

Mer läsning

Annons