Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek ett av Sveriges bästa storband

/
  • Johannes Landgren på orgel och Håkan Lewin på altsax var solister när Sandvikens Storband bjöd på nyarrangerad Ellington-musik på lördagskvällen.

Folkets Hus, Sandviken, lördag

Annons

Lysande! Sandvikens Storband åker runt och bjuder på nyarrangerad musik av den legendariske jazzpianisten och orkesterledaren Duke Ellington. Och det är inte vilka som helst som skrivit de nya arrangemangen eller vad sägs om musikprofessorn Örjan Fahlström, Leif Halldin och Lars Niska.

– Det var lite nervöst i och med att det också handlar om en CD-inspelning, säger SSB:s ledare Åke Björänge.

– Nu ska vi också ha en spelning i Borlänge på måndagskvällen och sedan får vi väl plocka ut det bästa för att göra plattan.

Lördagskvällens solister var Håkan Lewin på altsax och Johannes Landgren på orgel. Håkan var för övrigt en mycket framträdande medlem i Storbandet under 1980-talet. Det var två fantastiska solister som fick storbandets medlemmar att dra på smilbanden när de körde sina duetter.

Sammanlagt bjöds det på 15 Ellington-verk och i vissa av de omskrivna arrangemangen var det knappt så publiken kände igen orginaluppsättningarna.

Det var också en rad gamla godbitar som det bjöds på eller vad sägs om ”Caravan”, klassisk danslåt från 50- och 60-talen, ”Things Aint”, ”Satin Doll”, ”Rockin´ In Rhythm” och klassikern själv, ”Take The A-train”, som formligen fick den fåtaliga publiken att jubla i högan sky. Det var faktiskt bara halvbesatt och det är lite för dåligt med tanke på att Sandviken kanske har Sveriges bästa storband.

Det bjöds också på härliga solon. Förutom de som Håkan Lewin, född i Avesta, och Johannes Landgren bjöd på så fick också bandets egna stjärnor komma fram och visa vad de kan. Per Haglind och Christer Pettersson på trombon, Adam Dahlberg på klarinett, Niclas Bjarnehäll, piano, Roffe Andersson på trummor och Göran Berencruetz på gitarr visade verkligen klassen.

Frågan är om inte övergångarna i ”Caravan” var kvällens höjdpunkt där Johannes Landberg på sin orgel började innan Rolf Andersson elegant tog över i ett trumsolo innan Håkan Lewin kom in med altsaxen. Det var en del i stycket som helt enkelt var underbart.

Ännu en underbar jazzkväll och det var bara synd att salongen var halvbesatt.

Inte var det väl så att Sandvikenborna valde Melodifestivalen före storbandet?

”Inte var det väl så att Sandvikenborna valde Melodifestivalen före storbandet?”

Mer läsning

Annons