Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refreshments behövde Svens hjälp

/

Annons

Tydligen är det jultider fastän det fortfarande är november. Nog för att Gävle välsignats med en hel del snö men är det inte aningen tidigt att sjunga in julen redan? Den årligt återkommande julshowen med Refreshments kommer alltså lite för tidigt för mig i år. Tur då att det inte bara är jullåtar de har på sin låtlista.

Konserten börjar däremot med just jultema med endast Refreshments på scenen. Och ensamma klarar de tyvärr inte av att bära upp en hel show. Rock´n´roll är för mig en viss nerv som ska vara närvarande och den har inte Refreshments. Fram till femte låten som är temat till Disneys film ”Santa Claus 3” – ”I´m the real Santa” – är ingenting vare sig juligt eller rockigt. Dessutom är mellansnacket ungefär lika rock´n´roll som att åka Finlandsfärja.

Därefter tinar jag faktiskt en smula när blueskometen Sven Zetterberg äntrar scenen. Sven för med sig den pondus och nerv som tidigare saknats. Refreshments förvandlas med ens till Svens kompband. En finurlig blueslåt presenteras av blueslegenden, och även om den handlar om en tafsande tomte får Sven det att verka angeläget för mig att lyssna på honom. Varför vet jag inte, det är just den sortens pondus han har.

Sven Zetterberg kan dessutom showa, det är trots allt en show vi har gått på. Han har skitkul och gillar att visa det för publiken som nu har svårt att sitta still. Trots att det bara är sittplatser i Gevaliasalen.

Sven lämnar så Refreshments ensamma ett slag på scenen för att sjunga några lugnare låtar. De arrangemangen passar bandet bättre när de lämnas solo. Jag tänker med ens att en akustisk countryskiva inte skulle passa dem helt fel?

Louise Hoffsten kommer sen in på scenen under rungande applåder och visar snabbt att hon förtjänar dem. Hon har det där speciella som utmärker en bluesartist från en artist som bara försöker spela blues. Att göra en blues av ”O heliga natt”, och komma undan med det, är det inte många som klarar av.

Tillsammans med Sven och Refreshments får Louise till slut skutan på rätt köl. Det kanske inte känns som om julen står runt hörnet när man lämnar konserten – men jag fick däremot min rättmätiga dos rock och blues.

Ronnie Hammarstedt

Mer läsning

Annons