Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robyn svenskt hopp på Grammygalan

/
  • Vinner Robyn en Grammy natten till måndag? Hon är nominerad i klassen bästa electronica-/dansalbum.

Annons

I natt kan Robyn kamma hem världens finaste musikpris – en Grammy.

Det kan bli en blågul kväll i Los Angeles.

Robyn leder den svenska truppen på årets Grammygala, där fler svenskar än vanligt kan vinna priser.

Robyn är nominerad i kategorin bästa electronica-/dansalbum för sin självbetitlade skiva, som blivit en kritikersuccé i USA.

Hon tävlar om priset med Brazilian Girls, Daft Punk, Cyndi Lauper, Kylie Minogue och Moby. Sångerskan finns själv på plats i Staples Center i Los Angeles i fall hennes namn ropas ut.

Andra svenska vinstchanser är på den klassiska sidan där Anne-Sofie von Otter är nominerad för sin skiva, ”Terezin. Teresienstadt”, där hon tolkar stycken skrivna i Theresienstadts koncentrationsläger av judiska kompositörer.

Radiosymfonikerna kan vinna två priser i klassiska kategorier och så har Benny Andersson och Björn Ulvaeus chans på en Grammy för Abba-låtarna i filmen ”Mamma Mia”. Det skulle nog vara välkommet eftersom Abba under sin långa karriär faktiskt aldrig belönades med en Grammy.

Utöver det kan svenska producentlegenden Stonebridge hoppas på en Grammy för sin remix av Ne-Yos ”Closer”.

Grammygalan direktsänds i Kanal 9 och blir en stjärnspäckad tillställning. Bland annat ska Buddy Guy och BB King hylla bluesgiganten Bo Diddley, som avled i fjol. Paul McCartney ska uppträda, förstärkt med Dave Grohl på trummor, och så blir det plats för scen för ett sällsynt tv-framträdande av Radiohead.

Rihanna, TI, Justin Timberlake, U2, Miley Cyrus, Jay-Z och Robert Plant & Alison Krauss finns också bland artisterna som ska spela på galan.

Rapstjärnan Lil Wayne har flest nomineringar, åtta stycken, följt av Coldplay med sju, och Jay-Z, Ne-Yo och Kanye West med sex vardera.

Mikael Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons