Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seegers och Johnson lär av varandra

/
  • Ömsesidig respekt. Jill Johnson och Doug Seegers, som just släppt duettskivan
  • Doug Seegers och Jill Johnson är ute med countryalbumet

Countryartisten Doug Seegers oväntade framgångssaga fortsätter. Efter utsåld turné har han nu släppt ett duettalbum med Jill Johnson. Men han tar ingenting för givet – förutom kärleken.

Annons

Doug Seegers är den hemlöse gatumusikanten vars musik plötsligt gavs nytt liv och ett forum. Att forumet skulle bli Sverige, ett helt hav från countrymeckat Nashville, är kanske oväntat, men Doug Segeers är bara tacksam.

- Sverige och mina svenska fans krävdes för att jag skulle förstå att min musik faktiskt uppskattas, säger sångaren, som har rest fram och tillbaka mellan hemstaden Nashville och Sverige "som en pingisboll" under flera månader.

Och så ser det ut att fortsätta. I dagarna släpps duettalbumet "In tandem", ett samarbete mellan Seegers och Jill Johnson. Det var hon som upptäckte Seegers, på en parkbänk i Nashville, under inspelningen av tv-programmet "Jills veranda" våren 2013.

Det som började som en hjälpande hand har utvecklats till vänskap och ömsesidig respekt. Artisterna har lärt av varandra.

- Hon var den första som såg makten i min musik, säger Doug Seegers.

Jill Johnson svarar:

- Det är fint när du pratar om mig som en skyddsängel, men jag är också tacksam över att ha fått ta del av din historia. Jag trodde att jag kunde förstå en svår uppväxt, men det kan jag inte. Jag har lärt mig att vara ödmjuk.

Hon betonar att Doug Seegers visserligen fick ett uppsving tack vare henne, att hon kände ansvar i början, men att han också har bidragit till framgångarna själv genom att göra sin egen grej.

De båda betraktar albumet som beviset på att deras slumpartade möte hade betydelse. Det spelades in i Nashville i januari. Två hektiska scheman skulle sammanfogas och de hade tyvärr inte möjlighet att skriva låtarna tillsammans. De flesta skrevs av Seegers, som menar att han använder musik både som terapi och för att inspirera – särskilt i dag. Han vill dela sina erfarenheter av missbruk för att hjälpa. Kärlek är nyckelordet.

Men hur musiken och texterna faktiskt tas emot är upp till var och en.

- Vi har båda vår egen tro. Doug har en stark tro på Gud och jag tror på godhet. Vem som än lyssnar kan nog spegla sina egna övertygelser, säger Jill Johnson.

De enas om att de har gjort ett countryalbum, men att americana är den genre som bäst beskriver musiken. Där finns countryn som röd tråd, men med flera influenser, från swing till folk. På så vis är det ett ganska amerikanskt album, men i hemlandet är Seegers fortfarande en doldis. Det går i rätt riktning, men långsamt.

Hur är ditt liv i dag?

- Jag är lycklig men vet inte hur länge den här framgången håller i sig. Men jag oroar mig inte. När det är över flyttar jag väl ut i skogen och lever med mina luffar-vänner igen.

Doug Seegers och Jill Johnson planerar att turnera med skivan och samarbetar gärna i framtiden. "Om jag kan få henne att sakta ner", som Doug Seegers säger.

Snart drar inspelningarna av "Jills veranda" i gång i Nashville. Kanske kan nya idéer födas där. Doug Seegers älskar Sverige, landet som gett honom så mycket, men vill inte lämna sin hemstad för gott.

- Jag skulle vilja bo här på somrarna och i Nashville på vintrarna. Det vore något.

Mer läsning

Annons