Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandvägen utan politiska övertoner

/
  • Strandvägens debutalbum är inspelat i den legendariska proggstudion Nacksving i Göteborg.

Annons

Strandvägen har fått skriva sin musik i pauserna mellan gitarristen Simon Ljungmans andra projekt. Med tre radiosinglar i ryggen släpper de nu sitt första album. Och det handlar inte längre om moderatpunk.

Först som sist – jo, Simon Ljungman är samme gitarrist som både kompar Håkan Hellström och har synts i Augustifamiljen i SVT:s ”På spåret”. Med detta sagt kanske man kan fokusera på gruppen Strandvägen, där Simon Ljungman också spelar gitarr, men som även består av tre andra medlemmar.

Isak Edh, till exempel, som både sjunger och är med och driver legendariska proggstudion Nacksving i Göteborg – där Strandvägen spelade in sitt debutalbum ”Den vingliga vägen hem”.

– Strandvägen började som en idé mellan mig och Simon för fem-sex år sedan. Vi har känt varandra i över tio år, eftersom jag har spelat in skivor med honom, säger Isak Edh bakåtlutad i en soffa på Nacksving och bekräftar att även Strandvägen-inspelningen var lite vinglig.

– Vi har fått skriva låtar någon timme här och där, när Simon har kunnat ta paus mellan allt annat han gör. Det är därför det har tagit ett och ett halvt år att göra plattan.

Strandvägen tog form på riktigt när Isak Edh träffade Peter Ottoson, trummis i bandet Private Angus, på krogen. Ett telefonsamtal till Simon Ljungman och ett till basist Lars Johansson senare var bollen i rullning. Det första livstecknet blev singeln ”Sänk villaskatten”, med grund i en kul idé.

– Vi funderade på varför all punk var röd och bestämde oss för att göra blå punk – moderatpunk. Men vi är helt opolitiska egentligen, säger Isak Edh.

Singeln gav mersmak och den där vingliga processen att spela in en fullängdsskiva – med rock och popmusik utan politiska övertoner, på svenska – tog vid. Inte nog med att låtarna skrevs stötvis. Inspelningen är också en historia för sig, med lediga stunder i Nacksving när någon Strandvägen-medlem hade tid som modus operandi.

– Det har varit lite speciellt. När vi spelade in ”Sänk villaskatten” hade inte ens alla i bandet träffats. Och sedan har vi fått spela in när det har gått. Första gången Simon hörde duetten ”Hur tar ett hjärta bara slut” med Jenny Silver helt färdig var på radio, säger Isak Edh.

Nu har alla i Strandvägen förhoppningsvis hört alla låtar, eftersom debutskivan släpps den 26 maj. Efter det följer en sommarturné i Sverige med stopp i bland annat Stockholm, Malmö och Linköping. Sedan är det dags att börja spela in skiva nummer två.

– Ja, det tar ju så lång tid för oss, så vi måste börja nu! säger Isak Edh.

Mer läsning

Annons