Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

String Sisters guidar i skäggtomtarnas land

/
  • Då och då når musiken rejäla höjder, i Irländska höjder av tempo och intensitet.

Annons

Strängsystrarna öppnar med en traditionell durskala som vävs in i små melodisnuttar men fortsätter på samma sätt, dör ut och byggs sedan ut till ett magnifikt arrangemang som kastar sig mellan ljudmattor och smäktande tonflöden.

Med hjälp av piano, trummor med vispar, gitarr och kontrabas får den flytande och drillande stråkfronten en duglig och stadig bakgrund. Då och då når musiken rejäla höjder, i Irländska höjder av tempo och intensitet.

Det kan ju, i dagens kulturklimat, vara svårt att hålla en blandad publik vid medvetande utan sång. Detta avhjälper systrarna med sanslös dynamik och sång här och där, lite instucket sådär av gruppens svenska Emma Härdelin känd från Gamarna och Triakel.

String Sisters håller lyssnandet på topp i Konserthusets restaurangdel denna söndagsafton.

De sex systrarnas musik ligger någonstans mellan alla kontinenter och epoker, den kan väl slappt kallas för något i stil med världsmusik.

Kompet är extremt jazzigt, arrangemangen är minimalistiska och drar sig inte för hypnotisk upprepning. Förutom att spelplatsen med omnejd är lite väl upplyst så fungerar den tidiga vårens (sena vinterns?) sceneri utanför perfekt med den välfyllda restaurangen, String Sisters musik, ja all modern folkmusik är kanske helt enkelt en slags renässansströmning. Det är vårt kulturella arv som korsas med vad helst.

Vi återupptäcker vårt slumrande arv, men inte som på sjuttiotalet då det var reserverat för skäggtomtar och gröna vågare, nu har det flyttat in i finsalongerna.

Ludvig Blix

Mer läsning

Annons