Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swahn vill väcka tankar

/

Artisten Fredrik Swahn vill påminna sig själv och andra om att vara tacksam för det man har. Han hoppas att låtarna på nya albumet ”Ut i livet” ska ge energi och väcka tankar i en stressad tillvaro.

Annons

Skivan ”Ut i livet” innehåller en fyrabarnspappas personliga betraktelser över vardagen, med strävandet efter att vara närvarande i nuet som en viktig del av texterna. Men Fredrik Swahns musik har också påverkats av att han är bosatt i byn Stjärnsund i Dalarna, en by som under det senaste året förändrats och präglats av mordet på Engla Höglund.

Det var hösten 2005 som han tillsammans med hustrun Lisa och fyra barn flyttade från Stockholm till den lilla byn.

Ungefär hälften av låtarna på albumet har Fredrik Swahn gjort under det senaste året. Första sången på skivan heter ”Tack” och den skrev han i somras för att försöka påminna sig själv om att det inte ska behöva hända katastrofer för att man ska kunna känna tacksamhet över det man har.

– Allt stannade ju upp i mitt liv. Vår familj var väldigt nära Englas familj och är fortfarande. Men det är klart att det blev en påminnelse i allt det här fruktansvärda, att vara tacksam för det man faktiskt har, berättar han.

Det har tagit två år att färdigställa skivan och Fredrik Swahn hoppas att hans låtar ska kunna skänka mod och mening till den som lyssnar.

– Kan musiken skapa enhet och kraft till andra så är det ändå någonting gott som har kommit ut ur det fruktansvärda. Och det tror jag är viktigt, det får inte vara meningslöst, vi måste ändå hitta något halmstrå att gripa i. Vi har nära kontakt med familjen, de älskar skivan och det är jätteviktigt för mig, säger han.

Fredrik Swahn har ett förflutet som musikalartist och förutom solokarriären innehåller hans artisttillvaro mycket föreläsningar och företagsspelningar. Under det gångna året väcktes också frågan om vad han vill använda sitt artisteri till.

– Jag älskar att underhålla och entusiasmera, få andra att hitta lust. Men jag känner ett större behov av att beröra på fler sätt, att publiken också ska få med sig tankar hem. Sedan tror jag att jag har blivit lite mer närvarande. Även om jag fortfarande måste påminna mig, berättar han.

Redan i lördags hölls det en releasefest för skivan i Stjärnsund med 61 personer hemma hos familjen Swahn. Nu ser han fram emot få att testa albumet på en större publik och att fortsätta inspirera och väcka tankar.

– Jag har en ganska livsbejakande grundsyn och tror att musik kan vara ett väldigt bra verktyg att hålla uppe energi när det känns mörkt och hopplöst.

– Kan jag bidra till det är jag jätteglad, säger Fredrik Swahn.

Mer läsning

Annons