Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sweet Louise" tolkar klassiker

Annons

I kväll kan ni se och höra Sveriges bluesdrottning Louise Hoffsten i Gävle konserthus. Hon är ”Så speciell”, som titeln på hennes senaste album antyder.

– Jag var ju i Gävles fina konserthus med The Refreshments i december, men den här gången blir det något helt annat, säger Louise.

Vadå, exempelvis?

– Jag gör mina personliga tolkningar av välkända låtar, som ”Stormy Weather” och annat. Tillsammans med Claes Crona Trio har jag varit ute på en turné som rört sig om 14 spelningar och nu avslutar vi i Gävle.

Så med godbitar ur Ella Fitzgeralds, Louis Armstrongs och Billie Holidays repertoarer lär det bli mera jazzigt än bluesigt denna gång?

– Ja, det kan man nog säga, men man ska nog akta sig för att sätta en etikett på mig. Jag är sångerska och that´s it. Om än med blå framtoning.

Visst, hon kommer från Östergötland och behärskar det mesta. Jazz, blues, rock... what ever.

Under drygt 20 år har Louise Hoffsten underhållit oss på olika sätt och hon föddes egentligen med musiken i generna. Pappa Gunnar Hoffsten är en jazzmusiker av högsta rang som varit med i branschen sen 1940-talet och därför kombinerar hans dotter sin egen turné med att marknadsföra farsans avskedsplatta, ”Revival Marsch”.

– Ja, den spelades in för flera år sen och den är jag stolt över, kommenterar Louise. Intäkterna från de skivor vi säljer går direkt till Gunnar Hoffstens stipendiefond som årligen premierar unga, lovande musiker i mitt hemlän.

Det är ingen dålig uppbackning hon har med sig på scenen. Kapellmästare, pianisten Claes Crona, omger sig med den eminente gitarristen Andreas Öberg, basisten Christian Lind och klarinettisten Robert Ickis.

Upplagt för en finstämd kväll med ”Sweet Louise” på en barstol i konserthuset för den som inte föredrar ishockeyn i Läkerolen, antagligen den sista föreställningen i den arenan denna vår.

– När vi spelade i Skellefteå häromkvällen så var mitt lag, Linköping, också i stan för att spela slutspelshockey.

Hon är med andra ord van vid konkurrensen om publiken.

Mer läsning

Annons