Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Animals – hur djuriska är de i dag?

/

Gjorde vi rätt, vi som valde att kolla in The Animals (djuren) på Söders Källa den sista april i stället för att värma oss vid någon brasa? Det beror nog mycket på vilka förväntningar vi hade.

Annons

Jag menar, låter de i dag som de gjorde när det begav sig, det vill säga i mitten av 60-talet? Så klart inte, men känner vi igen soundet? Fick vi några nostalgikickar på trivsamma Söders Källa? The Animals är fortfarande efterfrågade efter alla år.

De turnerar världen runt, och det dessutom i två versioner. Dels den som vi fick avnjuta i Gävle, dels den med Eric Burdon. Han turnerar under eget namn (för närvarande i Australien). Och här kommer nu invändningen: Eric Burdon personifierade The Animals. Hans fantastiska röst var nyckeln till framgången, det är nog alla kritiker överens om. Han anses vara en av de bästa R&B-sångarna någonsin. Utan honom blir det naturligtvis ett annat The Animals.

Gruppen bildades 1962, men sprack redan i mitten av 60-talet. Medlemmar kom och gick – ett 30-tal musiker har varit med i The Animals – men att gruppen fortfarande existerar visar väl att det finns något speciellt. Hits, som följt dem hela tiden, är bland annat "House of the Rising Sun", "Bring It On Home to Me" och "Don´t Let Me Be Misunderstood".

Vi fick en pratstund med bandet en stund innan de gick upp på scenen. Vi frågade John Steel, som varit med sen 1965 – visserligen med långa avbrott – om han inte är trött på The Animals vid det här laget?

– Nej, inte alls, svarar John. Du förstår, våra låtar är inga slagdängor, de håller och kommer att hålla länge än. Dessutom var vi innovativa, vi var först med elgitarr på vissa låtar som "House of the Rising Sun". Inte alla trodde på oss i början, vår producent Mickie Most till exempel var skeptisk, men blev övertalad av oss.

Turnerandet då, blir inte det jobbigt?

– Inte det heller. Vi kollar natur och kultur dit vi kommer, det är givande. Vi reser ungefär 100 dagar om året. Det blir en vana.

Nå, gjorde vi rätt som skippade majbrasan? Ja, utan tvekan. The Animals håller än. Styrkan sitter i bluesen, där svänger det något enormt. Vad gäller låtvalet håller vi med John Steel; många är klassiker som alltid kommer att spelas. Och bandet är kompetent på alla händer. Faktum är att vi inte saknade Eric Burdon särskilt mycket. Vi ganska fåtaliga rycktes med i den spelglädje som The Animals visade. Självklart avslutade de med "House of the Rising Sun" – den klassiker som blev deras genombrott

En anmärkning dock. Ljudnivån var i högsta laget. I denna lilla lokal försvinner nyanserna med ett för högt ljud.

Mer läsning

Annons