Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Scrags kommer aldrig att glömma Europaturnén 2008

/
  • The Scrags är basisten Joakim Forsgren (till vänster upptill), sångaren/gitarristen Antonio Fryk, gitarristen Jani Lehtinen och trummisen Fredrik Berglund (längst ner till höger).

Annons

Chauffören högg sig i handen med en gaffel och hamnade på sjukhus.

Turnébussen kokade och blev några dagar senare stulen.

En spelning i Spanien fick ställas in eftersom bandet inte hann fram på grund av en väg som var rena rama berg- och dalbanan.

Budgeten sprack så det sjöng om det och grabbarna tvingades ta av sina gager för att finansiera hyrbilar och andra merkostnader.

–   Vem som helst skulle ha gett upp och åkt hem, men inte vi i The Scrags. Vi bet ihop och slutförde Europaturnén, berättar trummisen Fredrik Berglund.

I kväll håller kvartetten, allmänt betraktad som Gävles vassaste garagerockband, releaseparty på klubben Wasteland i källaren under O’Learys-restaurangen i Gävle. Det som ska firas är att det självbetitlade debutalbumet äntligen blivit släppt.

– Den här kvällen har vi sett fram emot länge, berättar Fredrik. Visserligen har vi hunnit med spelningar i både Tranås och Uppsala sen plattan kom ut, men det känns givetvis något alldeles extra när vi får möta hemmapubliken. Bortsett från ett panikgig på CC-puben på sensommaren har vi inte visat upp oss särskilt ofta hemma i Gävle på senare tid.

Fredrik uppmanar i sammanhanget fansen framför scenen att hålla sig tätt ihop och inte flytta på sig, för det kan bli fråga om en så kallad ”stagediving”.

– I Tranås gick det inte så bra. Ett magplask. Hehe!

Nya plattan kommer givetvis att matchas hårt. Scrags har också laddat förrådet med t-shirts och pins och fina priser utlovas till dem som är bra på frågesport.

– Det ska bli en kväll att minnas, lovar Fredrik som också har ett tips till dem som köper en inplastad skiva:

– Skaka på den för att försäkra er om att det finns en cd-platta i fodralet. Det har hänt att det varit tomt där.

Apropå händelser att lägga på minnet. Sådana fick Gävlebandet gott om under sin 22-dagarsturné genom sex länder i Europa med 13 spelningar i Holland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Schweiz.

– Vilket äventyr det blev! Ojojoj! Framgångar och bakslag om vartannat. Själva spelningarna är vi helnöjda med, men en del av det som hände däremellan var besvärliga saker. Som att vår chaufför föll ifrån i ett tidigt skede på grund av olyckshändelsen i tyska Rosenheim. Han skulle öppna en vinflaska med en gaffel men högg sig i den andra handen och tvingades lägga upp sig på operationsbordet. Fem dagar fick han tillbringa på sjukhus.

Bandet fick köra vidare själva och efter några dagar började turnébussen att koka under färden till Spanien. Det blev många vattenpåfyllningar för att Scrags skulle ta sig till Rom. Och där slog tjuven till.

– Det var Janni, vår gitarrist, som upptäckte att den var borta. Som tur var hade vi placerat instrumenten på en annan plats, men Janni miste både sitt pass (som gjorde att Kroatien-resan ställdes in) och sina kläder förutom skjortan, brallorna, kepsen och tofflorna han hade på sig.

The Scrags består av hårdkokta killar och turnén genomfördes med en minnesvärd avslutning i Berlin.

– Det var aldrig problem att få ut gagerna, överlag möttes vi med respekt och fick bra service (smörgåsar och bärs, bärs, bärs...) vilka spelställen vi än kom till, berättar Fredrik. På så sätt var det bättre än vanligtvis i Sverige.

Vilket mottagande Scrags får på Wasteland i kväll återstår att se men nya plattan har fått fin kritik av olika recensenter (läs GD Nöjes här intill) och nu kör bandet igenom låtarna live.

– Du måste ge producenten Ulf ”Rockis” Ivarsson en stor eloge för sitt tålamod med oss. Glöm heller inte Christian Edgren, som också medverkat i produktionen. Och Staffan ”Den lilla djävulen” Löfmark förtjänar också ett plus, han är ”vår femte medlem”.

Årstiden är den rätta för The Scrags.

– Javisst, vi tål ju inte dagsljus, avrundar Fredrik Berglund och släpper ifrån sig ett gott skratt.

Efter spelningen i Gävle väntar en ny entréfri releasefest på tisdag då Riche (Lilla Baren) på Birger Jarlsgatan i Stockholm öppnar dörrarna för Gävles stolthet på rockhimlen.

Mer läsning

Annons