Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnépremiär i Gävle – coolt!

/

Annons

Detta var kvällen när den norrländska melankolin, svårmodet och gu’bevars separationsångesten svepte in i Gävle konserthus. Naturligtvis var det fullsatt när Bo Kaspers Ork...nja, snarare Bo Kaspers Kvartett inledde sin vinter- och vårturné som ska sträcka sig över 25 platser runt om i landet.

Det ligger ju i tiden (alla gör det) med avskalade, intima, coola och stämningsfulla konserter. Och så blev det i denna matiga, två timmar långa premiärkonsert med generösa extranummer.

Frontfiguren Bo Sundström med akustisk och ibland andra gitarrer, övriga i bandet med piano, hammond (underbart), dragspel, Michael Malmgren vid ståbasen och Fredrik Dahl bakom trummorna. Ja, som ett spejsat jazzband och jag satt och funderade om detta möjligtvis är Bo Kaspers framtidsmelodi. Nja, jag föredrar nog den ordinarie, den storslagna stilen. Även om jag gillar när sång och texter går fram ordentligt som i detta fall. Särskilt som mycket handlar om partners svårigheter att leva tillsammans.

Sundström bar hängslen för säkerhets skull, inte för att han såg särskilt nervös ut inför denna upptakt på touren. Nej, i mellansnacket lät han avspänd, nästan lite disträ, och det såg ut som han njöt över att fortsättningsturnén (sedan höstens resa i större skala) äntligen kommit igång.

De började med ”Innan allt försvinner” och sen kom låtarna i en salig blandning, såväl hits som mindre kända alster. Klaviaturhanteraren Mats Schuberts vals ”Bara för din skull” var skön och andra låtar jag fastnade speciellt för var ”Dom tar det ifrån mig” och självklart gamla godingar som ”Undantag”, ”Köpenhamn” och ”I samma bil”.

Vad man än tycker så står det fullkomligt klart att Bo Kaspers Orkester håller ett fast grepp om Gävlepubliken. Jag tror inte att bandet är besviken på sin premiär.

Mer läsning

Annons