Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt stödgala för folket i Gaza

/
  • Volodja. En grupp från Torsåker som specialiserat sig på ryske poeten  Vladimir Vysotskijs material.
  • Peter Rosenberg. Representerade svenk-palestinska föreningen  i Gävle.
  • Initiativtagare. Lena Eriksson höll i trådarna på stödgalan för folket i Gaza.

Annons

Se, det var minsann en manifestation som fick ett tydligt gensvar.

CC-puben i Gävle var välfylld när musiker, poeter och författare från hela distriktet samlades för att visa sitt stöd för det palestinska folket i allmänhet och de hårt drabbade människorna i Gazaremsan i synnerhet.

– Vi ska visa vår avsky mot oviljan att lösa konflikten på ett vapenfritt sätt. Vi kan inte acceptera det våld och egenmäktiga förfaranden som israelerna utövar mot det palestinska folket i denna ojämna strid, sa initiativtagaren (tillsammans med Anna Jörgensdotter) Lena Eriksson inledningsvis i denna svenska del av världsomfattande ”All rise for the people in Gaza”-manifestationen.

I går hölls liknande protestarrangemang i Beirut, Nazaret, Malaysia, Lissabon, Amsterdam, Brasilien, Paris Chicago, Barcelona, Valparaiso, Oakland och Lund.

– Tanken på detta världsliga nätverk gör att man hisnar, sa Lena Eriksson. Men vi ska känna oss stolta här i Gävle för att vi deltar så aktivt.

Även Peter Rosenberg från svensk-palestinska samarbetsföreningen i Gävle framträdde inledningsvis med ett kort tal och en dikt från 1960-talet som fortfarande är aktuell i högsta grad.

En palestinier från Uppsala tog också till orda helt spontant.

Av musikerna på plats fick två femtedelar av visgruppen Volodja från Torsåker äran att inleda.

Sara Fridholm hade dragspelet med sig och sjöng ”Den döde” av den ryske poeten Vladimir Vysotskij. Gitarristen Christopfer Andersson-Bång fyllde på med ”Han är min, kom ihåg det bröder”.

Andra musiker som var med i går kväll var Christer Forsberg, delar av Band Avd från Sandviken, Anna Frank, Erik Süss, Twiggy Frostbite och nybildade rockgruppen Stout.

Poeter och författare på plats var Jan Sjölund, Marie Björk, Sofia Eliasson, Carolina Thorell, Helene Rådberg, Anna Jörgensdotter och Hans Carstensen.

Inträdet var gratis men publiken fick chansen att på frivillig basis skänka en slant till förmån för Röda Korsets arbete i Palestina.

Mer läsning

Annons