Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm hyllning till legenden Thore

/

Annons

Meningarna har alltid gått isär, var Thore Skogman en tönt som bara räknade pengar eller en genialisk glädjespridare? Oavsett på vilken sida man ställer sig så talar fakta för sig själv: Thore står bakom 1 243 licensierade låtar och säkert åtskilliga därtill. Han skrev i det närmaste två kilometer texter och hade en lång radda med hits! Någon motsvarighet finns inte på långa vägar.

För skådespelaren, sångaren och textförfattaren Nicholas Olsson är svaret på den nyss ställda frågan given. Redan vid åtta års ålder tog han Skogman till sitt hjärta och så har det förblivit med växande värme, även om han under långa perioder tvingats förneka sin beundran av solskensmannen, som han äntligen fick träffa på äldre dar. Idolporträttet görs med stor värme och humor, även om det kanske blev lite väl mycket med helgonförklaringen åt Jesus-hållet.

”Den som lyssnar på Thore blir en bättre människa”, hävdade Nicholas och hänvisade till brottsstatistik som i och för sig kan ifrågasättas. Men underhållande var det rakt igenom där delar av publiken bjöds på vita Tulo-tabletter till sitt rödvin. Allsång blir det givetvis till ”Tiotusen röda rosor”, men ”Surströmmingspolkan” var knepigare att hänga med i.

Thore Skogman, hånad, utskrattad och bespottad av både kulturetablissemanget och andra ”finsmakare”, fick nu andligen och genom en annan kroppsgestalt ta plats i Gävles finaste boning. Det kändes inte helt fel och jag skulle ro att åtskilliga gick hem och dammade av sina vinyler med Thore.

1981 ställde han till med feber då han i reggaetakt jammade ”Pop-opp-i-topp” med Dag Vag. Ja, denne Skogman var verkligen om sig och kring sig och avslutningsscenen med Nicholas Olsson i stålmansdräkt sjungandes ”Ensam jag är” var onekligen lite gulligt.

FOTNOT: Thore Skogman föddes i Hallstahammar 9 mars 1931 och avled på Gävle sjukhus för drygt två år sen (9/12 2007).

Mer läsning

Annons