Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibrafonist satte klubb i gungning

/

Annons

Gävle jazzklubb som mer och mer satsar på professionella grupper kunde inte ha fått en bättre uppföljare efter succén med gitarristen Andreas Öberg och Claes Cronas trio. Saxofonisten Göran Larséns och polske basisten Piotr Lemanczyks internationella grupp gick verkligen hem.

Larséns saxofonkollega, finländaren Jonathan Rautio var en ny bekantskap för publiken som imponerade storligen med sitt tenorspel med starka reminiscenser bland annat Dexter Gordon men även modernare à la Michel Brecker lyste igenom. Därmed fick man en ny påminnelse om den finska jazzens höga standard.

Publikfavorit blev inte oväntat polske vibrafonisten Dominik Bukowski. Maken till vibraspel har knappast hörts på den här breddgraden förr. Det var inte enbart hans mirakulösa teknik som tog andan ur publiken. Hans spel med fyra klubbor både i solon och i ensemblespel var något alldeles extra. Stilistiskt kunde man ana hans närhet till kollegerna Mike Manieri och Gary Burton. Men han ägde en egen profil som vi som var där inte glömmer i första taget. Hans vackra ballad A Part Of Me dedikerade han till vibrafonisten Lars Erstrand som hade gått bort under dagen.

Gunnar Larsén som nu flyttat hem till Sverige efter många år i Polen och Finland gav också stor behållning med sin intensitet och sina fraslinjer. Samspelet med Jonathan gav associationer till Sonny Stitt och Gene Ammons lekar på femtiotalet. Som vanligt när det gäller polsk jazz imponeras man av landets fina basister och Piotr Lemanczyk var inget undantag. Hans driv gav bandet en spänstig botten och därtill var han en eminent solist. Längst bak i bandet fanns trumslagaren Leif Gus Dahlberg vars fantasirikedom och flexibilitet var precis i den stora publikens smak.

Inne på ämnet publik måste jag fråga mig var de lokala musikerna som brukar framträda på klubben höll hus även om det fanns några undantag. Svagt.

Bland de melodier som gladde fanns det många inslag från bebop och mainstreameran. Dit hörde Groovin’ High, It’s You Or No One, Fried Bananas, Topsy samt balladernas ballad, John Greens Body And Soul.

Mer läsning

Annons