Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yeah! Det svänger!

/

Annons

Stockholmsbandet Neighbourhood är ett gäng duktiga jazzmusiker, som gillar att gå utanför sin genre och som har haft en särskild tur vad det gäller rekryteringen av basist och trummis.

Sandvikentrummisen Sebastian Ågren, i klass med Ingemar Dunker, och den femsträngade basisten Aleks Brdarski håller takten även när mitt rytmiksinne är nära att bryta samman under det värsta trumsolot. I sådana stunder är det total njutning. Det är hög klass också i övrigt, men det hade kunnat vara tajtare från början.

Jag hör syntarna Baron Bane, jag hör Nils Landgren Funk Unit och jag känner groovet i deras snygga sound, som utgör den allra starkaste sidan. Blandningen av funk, elektro och huvudgenren jazz har en ljudbild som fyller hela registret.

Det är snyggt, intressant och ju längre konserten går, desto tätare blir det mellan publikens spontana applåder och leenden. Låtarna tar många olika uttryck; här finns allt mellan dansmusik och en personligt skriven minneslåt. Den inleds oväntat av ett tidigare inspelat pianostycke av den avlidne Gösta, vars minne sedan hedras med en ballad fylld av äkta känsla. Ett överraskande och totalt avbrott från den övriga musiken, som under kvällen med lätthet har fyllt drömfabriken och scenen här.

Jag förstår inte varför det här skulle vara för rockigt för jazzklubbar. Jazzklubbarna kan gott behöva lite mindre konservativa inslag ibland. GD-tärningen verkade landa på en fyra, men rullade både en och två gånger till. Jobbar man på scenuttrycket lite mer och ser till att man blir helt tajta rätt igenom kan det här bli hur bra som helst.

David Hedin

Mer läsning

Annons