Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När verkligheten överträffar dikten

Annons

Det görs många filmer och böcker som vill kittla vår fascination för konspirationer, där politiker och rättsväsende gärna får vara inblandade. Vi vill gärna se sådant som vi fantiserar kan hända bakom stängda dörrar i en värld vi inte har full insyn i. Vissa historier blir mer lyckade än andra.

Men ibland överträffar verkligheten dikten. Ibland kan inte ens vår vildaste fantasi inbilla sig de saker som faktiskt på riktigt sker mitt framför våra ögon.

De flesta fiktiva skildringar står sig ganska slätt mot den fullödiga skandalen som rullats upp framför våra ögon i och med telefonavlyssningsanklagelserna mot den brittiska tabloiden News of the world. Misstankarna mot tidningen har funnits där i flera år men det var först i våras som man på allvar började se magnituden av det hela.

De telefonavlyssningar som till en början bara verkade gälla kändisar, politiker och kungahuset har senare visat sig även inkludera en mängd olika brottsoffer. Just den sista lagöverträdelsen var kanske den som fick bägaren att rinna över. När annonsörerna tillslut hotade med bojkott la man helt enkelt ner den 168 år gamla tidningen News Of The World i juli i år.

Hela händelseförloppet är som en Kanal 5-dokusåpa, Hollywood-thriller och John Grisham-deckare på en och samma gång. Den innehåller det mesta: mutade poliser, pressade politiker, samvetslösa journalister, revanschlystna kändisar och mäktiga mediemän med kniven mot strupen.

Frågan är inte OM hela den här soppan till slut blir en potentiellt mäktig storfilm, frågan är NÄR. Men först och främst får vi vänta och se vad de långvariga effekterna av den här skandalen blir när alla bevisen redovisats, rättegångarna är över och krutröken lagt sig. Men att det är en politisk och medial bomb som saknar motstycke råder det inga tvivel om.

Den första parallellen man drar är givetvis till Watergate-skandalen i USA på 70-talet. Faktum är ett den ene av de två journalister som avslöjade det, Carl Bernstein, påpekade till den brittiska tidningen The Guardian i september de slående likheterna mellan fallen som ”omskakande kulturhändelser av stor vikt som kommer stanna kvar i generationer framöver”.

Watergate-skandalen förvandlades sedan också som bekant till en av 70-talets bästa filmer, ”Alla presidentens män”, med Robert Redford och Dustin Hoffman i huvudrollerna som de två grävande reportrarna som upptäcker dåvarande presidenten Richard Nixons inblandning i ett inbrott i demokraternas högkvarter.

Denna brittiska moderna motsvarighet har minst lika stor potential att också bli en framtida filmklassiker. Jag ser framför mig en David Fincher-thriller med Hugh Grant i rollen som sig själv som kändisen som vill ge igen efter åratal av närgången och respektlös tabloidjournalistik. Kate Winslet som diabolisk och karriärlysten chefredaktör samt Tom Wilkinson som mutanklagad polischef.

Kan det bli något annat än ett regn av Oscarstatyetter?

JOHANNI SANDÉN

Krönikör på GD Nöje

johanni.sanden@gmail.com

Mer läsning

Annons