Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norden mot Ryssland i första semifinalen

/

Island, Finland, Danmark – och tre svenska bidrag. Norden tar stor plats i schlager-EM:s första semifinal. Men störst plats tar världens minsta ryska gummor. Buranovskije Babusjki har charmat Europa.

Annons

Sveriges Loreen gör inte debut i schlager-EM förrän på torsdag då tävlingens andra semifinal avgörs i Kristallhallen, Bakus nybyggda inomhusarena.

Men för svenska schlagerfans finns gott om anledningar att bänka sig framför TV-apparaterna redan i kväll. I semifinal 1 tävlar inte mindre än tre bidrag skrivna av blågula kompositörer.

Cyperns bidrag ”La La Love” och Greklands ”Aphrodisiac” kommer båda från svenska låtskrivare och tillhör favoriterna i den första semin.

Christer Björkman, producent för Melodifestivalen och förbundskapten för den svenska schlagerdelegationen, framhäver i Cyperns låt:

– Det är en bra hook och hon känns som en gedigen artist. Det ska bli spännande att se hur bra hon är live, säger han.

Utöver de tre ”svenska” bidragen finns Island, Danmark och Finland bland de tävlande i semifinal 1. Om plan Loreen helt går åt skogen erbjuder Finland en nödutgång. Finlandssvenskan Pernilla Karlsson sjunger nämligen på svenska i bidraget ”När jag blundar”.

Ryssland hade planerat schlagerinvasionen av Azerbajdzjan genom att sammanföra Dima Bilan, mannen som vann schlager-EM 2008, med en av landets genom tiderna största popstjärnor, Julia Volkova från Tatu. Drömduon blev snopet slagna av Buranovskije Babusjki, som alltså är ryska för ”cute overload”. Babusjkorna tillhör en etnisk minoritet från ett område nära Uralbergen och gruppen har gjort succé i Ryssland med vemodiga coverversioner av hitlåtar som ”Hotel California” och ”Smoke on the Water”.

– De är ett fenomen. Här handlar det inte om låten om utan om att man blir så glad av att se de här tanterna när de är ute på sitt livs resa. När den minsta tanten gör sitt solonummer och ler utan tänder, då smälter man, säger Christer Björkman.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons