Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar den stora Pushfestivalen igång

/
  • Profiler på Pushfestivalen. Från vänster Alexander Norberg (Gefle Dub), Olle Oljud, Elin Lindfors (Deer Tracks), David Lehnberg (dito) och Irene Sahlin (Moneoo). Bakom kvintetten sitter festivalgeneralen Viktor Eriksson.
  • Viktor Eriksson har fått ihop Pushfestivalens starkaste startfält någonsin.
  • Mensah, engelsk världsstjärna inom dubmusiken spelar på lördagskvällen.

I dagarna tre, med start i kväll, serveras det electropop, improvisationsjazz, konstmusik, dubstep, kammarmusik, audiovisuella installationer och mycket mer därtill på två spelställen i Gävle, nämligen Spegeln och Konserthuset.

Annons

För tredje året arrangeras Push-festivalen med långt över 20 akter – lokala, nationella och internationella artister inom ett brett fält. Det betyder att arrangemanget är en av landets största festivaler för modern musik.

”Mäktig, Söt, Allvarlig, Hård, Innerlig, Riskabel, Underbar”, heter det i en underrubrik.

Som vanligt är den ideella föreningen Idka (Institutet för digitala konstarter) huvudarrangör och festivalgeneralen Viktor Eriksson gläds åt att årets festival har det hittills starkaste och bredaste utbudet.

– Det som förenar är genuin kärlek till nyskapande musik som utmanar och tar ett steg till, hävdar han.

Stora dragplåster är givetvis hemmabanden som fått nationellt och i viss mån internationellt genombrott, nämligen Ida Long och The Deer Tracks. Även Moneoo och Olle Oljud kan räknas till gruppen headlines.

– Inte bara för att de är lokala utan för att de håller världsklass, sa Viktor Eriksson på pressträffen då han presenterade årets Push-upplaga.

Som avslutning på festivalen ordnas en klubbkväll i Gävle konserthus (restaurangscenen) på lördag. Även det ett rekordstort arrangemang som föreningen Gefle Dub varit med om, dessutom premiär för dubmusiken i konserthuset. Bland annat kommer en storstjärna inom genren, Mensah från engelska Bristol.  Även Trickykid & Eboi från All Out Dubstep, samt ALX och Rukkuz från Gefle Dub kommer att spela under kvällen. 

Tidigare på lördagseftermiddagen i Bo Lindesalen (Gävle konserthus) kommer det att bjuda på samtida kammarmusik av Malin Bång med bland andra violinisten Karin Hellqvist och flöjtisten Hanna Törnell.

”Push late night afterparty” blir det också på restaurang Rack’n’Roll torsdag och fredag där Gävles förmågor att visa lite vad de går för inom olika delar av musikkulturen. En kvalkad av klubb-dj’s med David Roiseaux i spetsen framträder. Dessutom Slim Vic, Markus Malmström, Tim Svensson, DJ Tanner och Zigenar Siv.

Mer läsning

Annons