Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har E-type blivit så mycket starkare

/
  • E-type spänner musklerna igen. Ja, efter succén i ”Så mycket bättre” är Martin nästan lika het som förr i tiden.

GD Nöjes medarbetare Maria Hammarberg fick en öppenhjärtig pratstund med Martin Eriksson, känd under artistnamnet E-type, i samband med att han gästade Allstar häromkvällen.

Annons

Den okrönte kungen av eurodisco har ju återigen blivit het med hjälp av det populära TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

Många fick nog en annan bild av honom under programseriens gång. Den jordnära, personliga och känslosamma profilen kom fram. Särskilt när han berättade om sin karriär, sitt liv och nära och kära som gått bort. Det var kvällen när eurodiscokungen blev människan Martin Eriksson inför ett par miljoner tittare.

– Med risk för att låta lite grann imponerad är det så klart en händelse jag tar med mig hela livet. Jag står och kör järnet med Tomas Ledin under min låt, säger han i programmet.

E-type berättar också om det överväldigande mötet med de andra artisterna den första dagen.

– Min första tanke var andas in och andas ut. Det var helt overkligt.

Martin ”E-type” Eriksson har skrivit många listettor genom åren. Han har hållit på ett bra tag nu men det är svårt att tro att han är 47 år, som han hoppar runt på scenen och ger järnet under sina spelningar. Han är ju känd för sina spektakulära scenshower med rök, fyrverkerier och konfetti.

Välkommen till Gävle, hur känns det att vara här?

– Det känns mycket bra. Har precis ätit middag med bandet, vi är lite krassliga så jag är lite orolig för spelningen och för att min röst inte ska hålla. Har laddat med honung så här timmarna innan vi ska in på scenen. Det är synd att jag aldrig sett Gävle i dagsljus, vi kommer så sent jämt med turnébussen. Har spelat här flera gånger förut och har bara positiva och glada minnen härifrån. Stor och vänlig stad och det är väldigt nära Stockholm.

Varför blev det artistnamnet E-type?

– Jag och Stakka Bo var på väg till skivbolaget för att skriva kontrakt då vi blev stoppade av polisen samtidigt som en Jaguar E-type körde förbi. På den vägen är det.

Hur känns det att vara restaurangägare och ha en egen vikingarestaurang?

– Det är fantastiskt att kunna få öppna en vikingakrog, den heter Aifur och ligger i Gamla Stan.

Hur är det att oftast vara på resande fot?

– Privat så tycker jag inte om att resa så mycket, trivs bra i Sverige. När jag kommer utomlands så klagar jag på allting hela tiden (skratt).

Hur är det med kärleken?

– Det är jätteprivat, har slutat att prata om den sen flera år tillbaka. Men jag har levt med en kvinna i fyra år. Hon är från Filippinerna.

Vann rätt låt i Melodifestivalen?

– Hela bandet kikade på finalen. Skrev att Loreen skulle vinna på min lilla fb-sida. Sen tippade jag rätt om Danny också. Det var tråkigt att han blev så besviken att komma tvåa. Nu är de mitt i det därför kan dom inte se det. Loreens låt var en mil från de andra bidragen. Vem fan vill höra Ranelid….på radion?

Vad tyckte du om Torsten Flinck och hans bidrag?

– Torsten är min gamla kompis, han är skitbra men låten är ingen schlager. Hoppas han förstår vilket fantastiskt forum det här är för honom till en comeback. Han kan sätta upp vad han vill på Dramaten och folk kommer att vilja ha mer av honom och vallfärda dit. Jag kom femma i Globen när jag ställde upp i Melodifestivalen och jag blev jätteledsen för det, det var som ett stort ego som det går hål på, som en ballong som spricker. Man vill vinna när man är med. Nu kan jag skratta åt det.

Är du andlig?

– Under den här tiden jag lever på jorden skulle jag vilja få ett lite mer konkret bevis på att det finns en annan dimension än den här. Jag har fått det i min egen lilla värld. Men inte så att jag är nöjd. Jag skulle önska att det kom ett UFO och landade under min livstid. Är väldigt öppen för andra religioner och kulturer. Jag fungerar ganska logiskt.

Så här i slutspelstider – är du intresserad av hockey?

– Nej, tyvärr. Är Zlatan med? Jag gillar världsstjärnor oavsett vad det är. Jag behöver någon att heja på och hålla mig till. Som det var med Stenmark och Björn Borg. Ett lag med köpta spelare från hela världen har inte ett skit med Gefle eller Brynäs, AIK eller DIF att göra. Dom är bara köpta för pengar. Det är precis som när någon läskig skivbolagsdirektör sätter ihop pojkgrupper efter utseenden. Har ingen respekt för det.

Hade du någon idol som barn?

– Bob Marley, Ted Gärdestad och Elvis Presley.

Hur var det att vara med i ”Så mycket bättre”?

– Det var väldigt roligt, nästan overkligt. Jag tänkte på det häromdagen när jag hade ett missat samtal från Thomas Ledin. Han ville bara kolla läget att allt var bra. Hade knappt träffat honom innan och samma är det med Wiehe, han ringer också ibland.

Hur var det att sjunga ”Titanic”?

– Det var fantastiskt. Wiehe har alltid varit en stor idol och förebild för mig. Allt var så konstigt med ”Så mycket bättre”. Jag sov nästan inget på åtta dagar och var helt slut. Dom som ska vara med nästa år vet inte vad dom ger sig in på. Det var lättare att göra lumpen som gruppbefäl i tio månader än åtta dagar i ”Så mycket bättre”.

Skulle du göra om det igen?

– Ja, i morgon om så vore. Jag hann inte det jag ville göra.

Beskriv dig själv med tre ord?

– Otålig, givmild och öppen.

Maria Hammarberg

Mer läsning

Annons