Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Plura laga mat i Barcelona-kök

/
  • Plura Jonsson är tillbaka med en ny säsong av ”Pluras kök”. Den här gången är serien inspelad i Barcelona. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Efter tre säsonger har Plura Jonsson tröttnat på stök i sitt eget kök. Nu tar han med sig gamla vänner och nya bekantskaper till Barcelona för mat, vin och sång.

Annons

Viva España! ”Pluras kök” lämnar Parkgatan i Stockholm för ett hus fem mil söder om Barcelona. Programledaren Plura Jonsson kände sig trött på sitt eget kök och eftersom han har gjort en kokbok om just det spanska köket var valet av destination inte särskilt svårt.

– Det var så vackert i dalen där vi spelade in. God mat, gott vin. Det var fantastiskt kul, säger Plura Jonsson om den nya säsongen, som har premiär i TV 3 den 2 februari.

I övrigt är det inte mycket nytt under solen, bortsett från kanske just solen och några utflykter som görs i den. Drinkmixande Måns Herngren och gitarrspelande Maria Andersson har hängt med även till Spanien. Ett gäng av säsongens gäster har varit med i programmet förut, hälften kommer från programledarens egen bekantskapskrets. Det äts, dricks, röks, sjungs och pratas, precis som vanligt.

– Det är inte så mycket matlagningsprogram som underhållningsprogram med musik, mat och vindrickande. Själva matbiten är väl inte så jätteframträdande, tycker Plura Jonsson själv.

I det första avsnittet gästar Sylvia Vrethammar och Henrik Dorsin det spanska köket, och det serveras bland annat shots och kladdig chokladkaka. Något hälsomagasin kan man inte påstå att ”Pluras kök” försöker vara.

– Man gör ju mat som ska vara god. Man gör inte tv-program för att det ska vara nyttigt. Det finns väl de som gör det också, men jag tror inte att det är många som tittar, säger Plura Jonsson.

Själv äter han nyttigt ”i perioder”.

– Jag har ätit GI-käk och inte druckit sprit. Men det är svårt att hålla sådana där dieter när man turnerar och alla andra äter fläskkotletter och dricker öl och whiskey.

Turnerande med Eldkvarn blir det mycket även i år. Dessutom planerar sångaren att skriva en roman, måla ett tjugotal nya målningar till en utställning och skriva ungefär lika många nya låtar till ett album som planeras till slutet på året.

”Pluras kök” har lett till att han efter drygt fyrtio år med Eldkvarn numera ibland tituleras ”tv-kock”, något han verkar ganska road av. Samtidigt har programmet gett bandet en ny publik, berättar han:

– Det har vi märkt när vi spelar. Men någon gång i Kalmar kom ett helt sällskap och efter tjugo minuter skulle de ha pengarna tillbaka. ”Det här är ju inte ’Pluras kök’”, sade de.

Mer läsning

Annons