Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar skådisarna över ­efter artisterna

/
  • I ”Dom kallar oss skådisar” får man se en annan sida av skådespelaren David Dencik.

Efter succén med ”Dom kallar oss artister” drar SVT konceptet ett varv till. I augusti sänds det första programmet av ”Dom kallar oss skådisar”, med deltagare som Cecilia Forss och David Dencik.

Annons

I ”Dom kallar oss artister” kunde vi se Robyn källsortera och Oskar Linnros jobba i studion. Nu har turen kommit till skådespelarna.

I åtta program får tittarna bland annat följa Gustaf Hammarsten till sommarstugan och vara med när David Dencik spelar in film i Tjeckien. Man skulle kunna tro att ett tv-team i släptåg var en baggis för de kameravana deltagarna.

– Det fanns ett visst moment av läskighet. Jag är van vid att bli filmad men märkte att jag är totalt ovan vid att bli filmad på det här sättet. Vanligtvis har jag repliker, säger David Dencik som är huvudperson i säsongens andra avsnitt. Dencik har tidigare synts i filmer som ”Lasermannen” och ”Cornelis”.

SVT följde David Dencik under 24 timmar i början av maj och var med under inspelningarna av danska filmen ”A Royal Affair”, där han spelar mot Mads Mikkelsen och Alicia Vikander.

– Inspelningsarbetet är ett heligt rum för många, det är då man är som mest öppen som person. Samtidigt är det ett kul kulturjournalistiskt grepp att berätta något djupare om skådisar än hur korta kjolar de har eller vilken Coca Cola de gillar.

Denciks avsnitt sänds den 6 september. Än är han inte nervös.

– Jag vet inte om man kan få usla recensioner för att man är dålig på att vara sig själv.

Mellan inblickarna i skådespelarnas vardag berättar de om sitt val av scenen som arbetsplats.

Ett val som inte alltid har varit smärtfritt. ”Att stå på scen är som att äta sin egen skit med sked, kväll efter kväll, sked för sked.”, säger Krister Henriksson strax innan han ska upp på Dramatens scen.

De första avsnitten av ”Dom kallar oss skådisar” sänds fyra tisdagar i sträck med start den 30 augusti. Efter ett sändningsuppehåll visas resterande delar kring jul.

Mer läsning

Annons