Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill alla vara med i ”Så mycket bättre”

Annons

Genom förra årets succé för tv-programmet ”Så mycket bättre” fick sju artister mer eller mindre en nystart. Förvisso var det skillnad på hur karriärläget var hos de sju, men även om Pluras (läs Eldkvarns) karriär inte var lika död som Christer Sandelins så utbröt, i viss symbios med Plura & Mauros kök, ett visst mått av Plurafeber i Sverige.

När jag var på Spegeln och såg Eldkvarn i vintras var det folk där som inte hade hört bandet tidigare, betänk då att de har hållit på sen Börje Salming lirade i Brynäs. Även artister som Petter och Di Leva var nere i djupa svackor under tv-seriens gång. Ja, de flesta räknade nog med att de hade haft sina bästa år bakom sig. Lill-Babs och Lasse Berghagen var ju redan gamla ikoner som bara fanns där. September var det liksom inte många som visste vem det var, ett löjligt artistnamn bara sådär.

När serien var över hade de flesta fått en grym nystart på sina karriärer. Plura var Plura med hela folket. Di Leva var återigen en härlig kärleksfull tokrolig sångare med en bunt bra låtar i bagaget. Petter var ånyo den coolaste rapparen som Svensson kände till, men störst blev September som gått från att vara mer eller mindre okänd till den nya discodivan och fick den största hiten med hennes dansgolvsversion av Petters ”Mikrofonkåt”.

Förra året hade produktionsbolaget Mastiff svårt att få ihop artister till premiärsäsongen av ”Så mycket bättre”. Inför höstens andra omgång har det varit kö till Mastiff och TV4 för att få medverka. Även artister som sa nej förra året – Lena Philipsson och Tomas Ledin var två av dessa – har nu aktivt agerat för att få vara med. Faktum var att egentligen skulle inte September ha varit med ifjol, hon var bara en nödlösning för Titiyo som trots att hon skulle få dubbelt gage jämfört med de andra medverkande nobbade.

Om hon i dag ångrar sig vet jag inget om men inställningen till programmet som snittade på 1,5 miljoner tittare har ändrats drastiskt från artisterna. Inte bara den gemytliga stämningen på Pensionat Grå Gåsen i Burgsvik på Gotland utan även försäljningssiffror som med dagens normala siffror är sådana som de bara kan drömma om. Förra gången valde även Orup, Mauro Scocco och Robyn att tacka nej.

I dag är det så gott som offentligt att artister, som tidigare aldrig skulle kunna tänka sig vara med i något liknande program som Eva Dahlgren, Mikael Wiehe och redan nämnda Tomas Ledin, ska medverka. Förmodligen får de sällskap av Lena Philipsson och Timbuktu, även Laleh ryktas det om. Andra gäster som sägs vara eftertraktade är Ola Salo, E-Type och Sven-Erik Magnusson och de flesta skivbolag ligger på med sin bästa lobbyverksamhet. Det ryktades tidigare om Peter Lemarc och Håkan Hemlin.

Förmodligen så blir det en succé även i år och en hel del roliga versioner av bra låtar. Själv skulle jag gärna se skruvade versioner med Olle Ljungström, Ulf Lundell, Leila K, Ken Ring, Owe Thörnqvist, Loa Falkman och Thorsten Flinck. Eller mer superseriösa med Thåström, Ulf Sturesson, Stina Nordenstam, Freddie Wadling och John Holm.

Men det kan jag nog bara drömma om i min egen värld.

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com

Mer läsning

Annons