Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye allsångsbossen är beredd på kritik

/
  • Måns Zelmerlöw är redo att inta Sollidens scen på Skansen. Den 28 juni gör han debut som allsångsledare.
  • Det är en månad kvar till premiären på

Lunds lataste tonåring har vuxit upp och fått Sveriges mest eftertraktade sommarjobb. Måns Zelmerlöw är nervös nu - rejält nervös - inför debuten som programledare för "Allsång på Skansen".

Annons

- Det är skräckblandad förtjusning nu. Jag börjar känna mig fruktansvärt nervös. De senaste veckorna har man börjat förstå vilket nationellt intresse som finns i det här programmet, säger Måns Zelmerlöw.

Solbränd och avspänd efter en solsemester i Tobago vandrar Måns Zelmerlöw runt på Solliden inför en grupp fnissigt förtjusta lågstadietjejer. Det är ingen överdrift att säga att han redan nu äger scenen. Men blodigt allvar blir det först den 28 juni när SVT sänder premiärprogrammet från Skansen.

- Går det bra så kanske jag blir folkkär. Men jag tror aldrig att jag kommer att bli lika folkkär som Lasse Berghagen, säger han.

I grunden är han sångare - men det är tv som definierat hans karriär. Måns Zelmerlöw blev känd i "Idol", utvecklades till sång- och dansman i "Let's Dance" och fick chansen som programledare i lilla och stora "Melodifestivalen". Nu har "Lunds lataste tonåring" (som han själv kallat sig) fått Sveriges mest profilerade tv-jobb - och är fullt medveten om att inte alla "lycka till" är hjärtligt menade.

- Jag har haft sådan tur under hela min karriär med skriverier, men här tror jag inte man kan stålsätta sig inför. Jag är hyfsat beredd på att det kommer att komma kritik, jag ska sluta läsa kvällstidningarna i alla fall någon vecka före premiären.

Lasse Berghagen och Anders Lundin var över 40 när de gjorde debut i "Allsången". Du fyller 25 den 13 juni. Har du tillräckligt med erfarenhet för det här uppdraget?

- Nej, det har jag inte. Men jag hoppas att jag kan växa in i programmet på ett bra sätt och klara mig på glädje och energi till en början. Jag hoppas att både kritiker och svenska folket kan acceptera mig - det är en tung mantel att axla.

På lördag ska han börja hårdplugga de över 70 låtarna i allsångshäftet. Just nu kan han bara runt tio procent av texterna, erkänner han med ett skratt.

Men även om Måns Zelmerlöw i sommar lägger ned all tid och kraft på att vara hela Sveriges allsångsledare har han inga tankar på att ge upp sin musikkarriär. I höst blir det "Romeo och Julia" igen och parallellt jobbar han på en ny platta, som ännu inte har något releasedatum.

- Jag vill verkligen inte att min solokarriär ska stryka på foten på grund av detta, säger han.

Frågan är bara om det finns något som kan toppa detta - att som 25-åring ta över Sveriges mest sedda sommarprogram i tv.

- Flera gånger under min karriär har jag känt att jag har toppat och undrat "vad ska jag göra härnäst"? Då har det alltid kommit nya utmaningar. Men Allsången är väldigt stort - det är klart att jag också undrar vad nästa steg skulle vara.

Sara Ullberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons