Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykomling tar fight mot konsertjätte

/
  • Hett byte. När Foo Fighters spelar på Hurricane-festivalen i Tyskland den 19 juni står FKP Scorpio som arrangör. När rockbandet intar Stockholms Stadion fyra dagar senare arrangerar Live Nation.
  • Per Alexanderson, en av grundarna av Hultsfredsfestivalen och numera underhållningschef för Liseberg.
  • Nykomlingen FKP Scorpio vill fajtas med konsertjätten Live Nation om konsertpubliken.
  • Thomas Johansson, styrelseordförande för Live Nation Europa, välkomnar FKP Scorpios intåg på svensk konsertarrangörsmarknad.
  • Folkert Koopmans, FKP Scorpios ägare, har siktet inställt på den svenska marknaden.

Att tyska festivalarrangören FKP Scorpio återupplivar Hultsfredsfestivalen är bara början.

I höst tar företaget upp kampen mot konsertjätten Live Nation.

Annons

– Då tänker vi även etablera oss som konsertarrangörer i Sverige, säger Folkert Koopmans, FKP Scorpios ägare.

Först Hultsfred, sedan resten av Sverige. Efter sommarens Hultsfredsfestival satsar tyska FKP Scorpio på att arrangera konserter på svensk mark. Bolaget FKP Scorpio Sweden AB har redan registrerats för ändamålet.

Och för Folkert Koopmans, företagets grundare, är målsättningen glasklar.

– Vi ska finnas där som ett komplement till de som vill ha något annat. Live Nation dominerar just nu den svenska musikmarknaden och representerar en stor del av alla artister. Det måste finnas alternativ.

I dagsläget innehar den internationella konsertjätten Live Nation en unik ställning i Musiksverige. Företaget är den i särklass största arrangören av livekonserter, turnéer, marknadsföring av artister, evenemang och biljettförsäljning.

Men Folkert Koopmans räds inte Live Nation. FKP Scorpio har finansiella muskler och anordnar 14 festivaler i Europa. Den största, Hurricane, brukar locka runt 70 000 besökare.

– Om det blir budgivningskrig med Live Nation kommer vi att titta på det och överväga. Det kommer också att uppstå tillfällen när de inte är intresserade av att knyta en artist till sig och vi är intresserade, säger Koopmans.

Arrangörernas vägar har korsats tidigare. Koopmans nämner rockbandet Foo Fighters som exempel.

– Live Nation representerar bandet i Sverige, men vi har fixat bandet till min festival i Tyskland. Vi har flera artister knutna till FKP Scorpio via våra festivaler i Europa. Det är lugnt, säger han.

Live Nation välkomnar sin nya konkurrent till den svenska marknaden.

– Det är sunt att det finns olika operatörer, säger Thomas Johansson, styrelseordförande för Live Nation Europa.

Hur påverkar FKP Scorpio Live Nation?

– Vi har varit marknadsledande i 40 år. Live Nations tillgång är kunskap och känsla för marknaden vi opererar i. Sverige är ett litet land. Kommer det in någon ny brukar generellt en annan försvinna. Den delen av musikbranschen som sysslar med livemusik jobbar med små marginaler, säger Thomas Johansson.

Per Alexandersson, som var med och startade Hultsfredsfestivalen 1986, tror att FKP Scorpios framtid som konsertarrangör kan avgöras av nischning.

– Allt beror på vilken profilering de kommer att ha i Sverige. Som före detta arrangör tycker jag att det är intressant att en ny, gedigen konsert- och festivalarrangör etablerar sig i Sverige. Det är inte ett Kalle Anka-företag vi pratar om, säger Per Alexandersson, i dag underhållningschef på Liseberg.

Mer läsning

Annons