Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för Skottes satsning på Edith Piaf

Annons

I går genrepade de inför Solängsskolans och Sofiedalsskolans högstadieåttor. En musikhistorisk lektion som hette duga.
I morgon, fredag, är det allmän nypremiär för den timslånga musikaliska berättelsen om Edith Piaf, ”En liten sparv tar sig ton”, med Marie Skönblom (sång) och Sara Fridholm (på dragspel och piano) från Skottes musikteater.
I mitten på december gav de en försmak i samband med en ”Musiksoppa” på Spegeln och kvällen därpå spelade vi i Gasklockornas restaurang. Nu ska det bli sex föreställningar tre veckoslut (fredag-lördag) i rad, fast denna gång i mysigt nyrenoverade Lilla Retorten på gasklockeområdet.
– Det är Gunnel Bergström som regisserat och hon bad mig spela rollen som Piaf och sådana uppdrag tackar man ju inte nej till, säger Marie Skönblom. Särskilt inte som merparten av de franska texterna begåvats med härliga, smått unika, svenska översättningar.
Dock inte ”Non, je ne regrette rien”, den klassikern ska bara sjungas på franska, punkt. Andra välbekanta sånger finns givetvis med i repertoaren, som ”La vie en rose”, ”Milord” och ”Padam, Padam”.
– Det kändes inspirerande att spela pjäsen inför skolungdomarna, sa Marie och Sara enstämmigt efteråt. Vi hoppas att vi skapat lite intresse för dem att lyssna vidare på denna uttrycksfulla, fascinerande artistlegend med en så omskakande livshistoria.
De tackar inte nej om vi får göra fler spelningar för skolungdom. Men det är så många som konkurrerar, “La môme Piaf” är populär att spela såväl i småskalig musikteater som den nu aktuella som på film och i musikaler. Och det är inte så konstigt.
Vi recenserade föreställningen redan i december och då skrev Tina Hemmingsson bland annat så här: ”Marie Skönblom och Sara Fridholm varvar Piafs sånger med berättelser ur hennes liv, men de har den goda smaken att låta anekdoterna vara i minoritet, de bildar endast en ramberättelse. Marie Skönblom har en scennärvaro som är få förunnad och detta i kombination med hennes själfulla röst gör henne som klippt och skuren att framföra känslodrypande visor”.
Ord på vägen till er som tänker se pjäsen vid Gasklockorna någon gång under de tre kommande veckosluten.

Mer läsning

Annons