Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och i Gävle laddas det för tionde gospelfestivalen

/
  • Eldsjälen Hans Helmerson ser  fram emot tionde Gävle Gospel-festen i konserthuset.

Annons

Förra året firade Gävle Gospel sin tioåriga verksamhet. Men eftersom festivalen blev inställd ett år så är det dags för ännu ett jubileum.

– Ja, nu är det mesta klappat och klart för den tionde gospelfesten i Gävle konserthus, säger eldsjälarna Hans och Anna Helmerson. Och några större förändringar av vårt populära koncept finns det inga önskemål om. Det blir en masskör med omkring 340 sångare, dessutom en barnkör med 75-80 personer, så det är mäktigt så det står härliga till.

Gästartisterna kommer denna gång från Atlanta, USA. Körledare blir Carl Hall, som är music director vid baptistkyrkan Hunter Hill i Atlnata.

– En man full av energi som verkligen kan inspirera sina adepter, säger Hans Helmerson.

Från en annan kyrka i samma OS-meriterade stad anländer Kevin och Eumika Body-Griffin, som arbetat med många stjärnor, exempelvis Mary J Blige. Kevin är pianist, producent och kompositör som lite vid sidan om har ett eget jazz/funk-band, Zone 3. ”Mika” är en duktig körledare, men också kompositör och solist.

I vanlig ordning ställer också välmeriterade musikerparet Anki och Magnus Spångberg (med band) upp i Gävle Gospel.

– Bara det är en kvalitetsgaranti, inflikar Helmerson.

Fredagen den 30 januari samlas körsångare från när och fjärran för repetitioner i Betlehemskyrkan.

– Alla medverkande har tidigare tillskickats en cd-platta med tio låtar ur programmet, texter som de kunnat öva på därhemma, berättar Hans Helmerson. När de nu samlas komemr tonvikten att läggas på den återstående delen av repertoaren.

Fredagen och lördagen innehåller också utbildning, bakgrundshistorien till gospelmusiken, workshops och annat. Barnkören har också en speciell barngospeldag (även med popinslag) under professionell ledning i Bo Lindesalen.

Allt för att det ska bli så homogent som möjligt i söndagens (den 1 februari) stora konsert i Gevaliasalen.

– Det här är ett stort åtagande, men tack vare studieförbunden Sensus och Bilda (som administrerar anmälningar och mycket annat) och den trygghet vi känner i konserthuset så brukar det fungera mycket bra, förklarar Hans Helmerson.

Mer läsning

Annons