Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord mot ord i artisthärvan

/
  • Lotta Engberg på väg in i rätten. ­Under tisdagen och onsdagen skall hon och Magnus Carlsson förhöras.
  • ”Det känns lite nervöst så klart. Samtidigt är det skönt att det börjar närma sig slutet”, sa Martin Stenmarck när han kom till tingsrätten.
  • Magnus Carlsson åtalas tillsammans med Lotta Engberg, Martin Stenmarck och bokaren Bruno Tillander.
  • Artistbokaren Bruno Tillander är den som står i centrum i skattehärvan.

Betalning för konserter eller rese­ersättning vid skivsigneringar? Ord står mot ord i den stora härva där Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Magnus Carlsson åtalas för skattebrott.

Annons

I går inleddes rättegången. De folkkära artisterna är misstänkta för skattebrott i den stora härva som nystats upp kring artistbokaren Bruno Tillander. Även Tillander är åtalad och riskerar minst sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Under rättegångens första dag låg stort fokus på Bruno Tillanders affärsverksamhet åren 2004 till 2008. Tillander har bokat uppträdanden på köpcentra med bland andra de tre åtalade artisterna. I bevisningen finns fakturor som visar att Bruno Tillander tagit betalt från en lång rad köpcentra och skrivit avtal för vad som beskrivs som 30 minuter långa ”scenshower”.

Tillander ska vid varje tillfälle ha överlämnat kuvert med kontant betalning till artisterna. Det är pengar som aldrig redovisats eller beskattats, men Bruno Tillander påstår att han fört kassabok över alla större utbetalningar och har sparat alla kvitton i två stora resväskor.

– Pengarna har studsat in på mitt konto. Jag fakturerar själv till köpcentren med mitt bankgiro i Vänersborg. Jag åker ut till köpcentren och artisterna får det de har begärt. Ofta har artisterna själva föreslagit att de vill ha pengarna i ett kuvert, sa Bruno Tillander i rätten.

Under den första rättegångsdagen förhördes även Martin Stenmarck. Han ger en version av det inträffade som skiljer sig markant från Bruno Tillanders historia. Sångaren medger att han gjort en lång rad framträdanden i Bruno Tillanders regi men menar att han aldrig fick betalt för ett arbete som han betraktar som marknadsföring.

– Jag hade en marknadsföringsplan där skivsigneringar var en viktig del. Det krävdes mycket jobb för att komma fram så fort som möjligt, säger Martin Stenmarck.

Enligt sångaren handlade det aldrig om riktiga shower. Visserligen ska han ha uppträtt och framfört en eller ett par låtar, men bara för att locka folk att köpa hans skivor. I samband med skivsigneringarna säger Martin Stenmarck att han mottagit reseersättning som ska ha uppgått till mellan 2 000 och 4 000 kronor per framträdande.

I dag och i morgon kommer Magnus Carlsson och Lotta Engberg att förhöras. De tre artisterna har redan förlorat tvister med Skatteverket och tvingats betala in stora summor i restskatt. I skattemålet har förvaltningsrätten valt att tro på Tillanders uppgifter.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons