Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över fyra miljoner såg Loreen

/
  • Nästan 4,1 miljoner tv-tittare såg Loreen vinna Melodifestivalen i lördags.
  • Nöjd programchef. Martin Österdahl noterade den högsta tittarsiffran sen Carola vann med ”Evighet”.

4 090 000. Så många såg Loreen plocka hem segern med ”Euphoria” i lördagens final i Melodifestivalen, visar siffror från MMS, Mediemätning i Skandinavien.

Annons

Det är den högsta tittarsiffran för evenemanget sedan 2006 års final då Carola vann med ”Evighet”. Eric Saades seger förra året sågs av knappt 3,7 miljoner.

– Man tror inte ens att det ska vara möjligt att nå fyra miljoner längre, säger SVT:s programbeställare för underhållning och sport, Martin Österdahl, som menar att framgångarna nåtts tack vare en kombination av saker: Ett starkt startfält med artister och låtar, programledare som fungerat bra – och få kisspauser för tittarna.

– Tidigare år har vi fått kritik för våra pausnummer. I år har det känts som att allt har suttit ihop och det har inte varit så många inspelade inslag, förklarar han.

Förutom att vinnaren Loreen blivit svenska folkets nya älskling så har även programledaren Gina Dirawi fått ett enormt genombrott.

Borde hon inte få

ett eget program nu?

– Det finns många röster som gör det gällande. Vi är otroligt glada för henne.

Efter varje festival brukar ilskna röster höjas och kräva Christer Björkmans omedelbara avgång. I år har det varit lugnt på den fronten, trots att det på förhand talats en del om att Björkman nu har mer makt över festivalen än någonsin.

– Jag tror inte att han behöver avgå i år, säger Martin Österdahl med ett skratt.

– Han är briljant, han ska ha all kredd.

Mer läsning

Annons