Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Özz säger bara vad han tycker

/
  • Efter elva års ståuppande åker nu Özz Nûjen ut i Sverige med föreställningen ”Dålig stämning”. Han vill göra upp med svenskars längtan efter att alltid komma överens. Han vill skapa dålig stämning.

Annons

Fredag 17 februari

I föreställningen ”Dålig stämning” ger sig Özz Nûjen på allt och alla, som Michael Douglas i filmen där filmstjärnan får ett mentalt sammanbrott.

– Jag har fått nog, säger Özz. Jag gör upp med mig själv, med vårt samhälle, med oss alla. Rädslan för dålig stämning ligger som ett lock över allt vi gör i Sverige!

Nûjen vill ha ryggen fri. Den här dagen på ett fik i Stockholm, då löpsedlarna hetsar inför ”snökanonen” och dess invasion av Sverige, ber han om att få sitta med ryggen mot väggen. Han föredrar att ha koll på det som händer och skulle kunna hända.

Det som händer i vår är att han, från och med i onsdags på Cirkus i Stockholm, inlett en lång Sverigeturné med föreställningen ”Dålig stämning”. För första gången står Özz Nûjen ensam på scenen i en egen show, i 90 minuter. Han har inte vågat tidigare. På turnéaffischen står han i vit skjorta och kostymbyxor med Stockholm i bakgrunden. I ena handen har han en k-pist och i den andra en mikrofon. Blicken skriker ut frustration, precis som på originalbilden från filmen med Michael Douglas/William ”D-Fens” Foster.

– Den här föreställningen är viktig för mig. Jag vill bredda bilden av mig. Många av mina belackare har knappt sett det jag gör, säger Özz Nûjen och suckar över att folk kanske sett flåshurtiga, tramsiga, korta klipp på Youtube och bestämt sig för att ”Sån är Özz Nûjen”.

Men han är mer komplex än så och inte minst mer politisk än så. I föreställningen gäller det att fördela det ”viktiga” och det ”roliga” på rätt sätt för att fånga publiken. Att sedan både människan Özz och komikern Özz har sin beskärda del av fiender och nättroll, så är det.

– Alla de där som inte tycker att jag är bra, folk på nätet eller tv-chefer, det gnager in i mig. Men när jag var i Frankrike i våras, då kände jag att jag är rolig på riktigt. Ingen visste vem jag var men jag fick folk att skratta sig fördärvade. Då insåg att jag är bra och det har lyft mig, det var en vändpunkt som fick mig att blomma ut och nu kan jag utan att blinka säga att jag är en av de roligaste komikerna i Sverige, säger Özz Nujen.

Han säger vad han tycker och han tänker och han gör det högt, osmidig och obekväm som han är. Därför skapar han ofta dålig stämning där han befinner sig. Under sina elva år som ståuppkomiker har han insett att ingen svensk komiker sprider så dålig stämning som han själv. Det var så föreställningen föddes.

Att få folk att skratta, det är stort nog på många sätt konstaterar han och säger att det finns svenska komiker som skriver så roliga skämt att man ”gråter genom näsan”. Men sen då? Efteråt har ingenting förändrats. Deras humor berör inte.

– Det är ändå lite större att få folk att tänka till, kanske få dem att tänka om. Oron för att skapa dålig stämning är så tydlig i Sverige. Kanske för att vi lever i en av världens bästa demokratier. Vi ska alltid komma överens om allt. Men det dynamiska försvinner då. Jag kommer att ta upp exempel från vardagen och folk kommer att känna igen sig själva och andra. Vi ska ha roligt tillsammans men inte tappa allvaret. Jag tror på riktigt att det behövs en stunds dålig stämning för att det ska bli bra stämning sedan, säger Özz Nujen.

Martin Röshammar/TT Spektra

Mer läsning

Annons