Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På språng mot premiären

/
  • ”Så här vill jag att ni ska göra”. Regissören Joakim Lindblad instruerar Sara Kreft och David Tanzilli under reåpetitionerna.
  • På lördag händer det, musikalen ”Cabaret” i Gävle för första gången.
  • Hörru, farsan! Far och dotter Bo och Camilla Lénström ingår i ”Cabaret”-ensemblen. I bakgrunden Sara Kreft som Fraulein Schneider.

Ensemblen och alla övriga inblandade i det stora musikalprojektet ”Cabaret” räknar nu timmarna fram till galapremiären i Stora Gasklockan på lördag.

Annons

Tolv föreställningar ska det bli framöver, i huvudsak på fredagar och lördagar men även några kvällar mitt i veckorna.

– En spännande tid väntar, säger regissören Joakim Lindblad. Det är onekligen en utmaning att med små medel leda en sådan här stor apparat, antagligen den största i sitt slag i Lyriska Sällskapets historia.

Känner ni er beredda att möta publiken redan nu?

– Nej, ett par repetitioner återstår. Vi kommer att få jobba in i det sista för att få helheten att fungera, tänker främst på ljud- och ljustekniken, scenövergångar och sortier. Men aktörerna har verkligen jobbat på ett imponerande sätt och är heltända på sina respektive uppgifter.

– För den ungdomliga delen som är med för första gången i sådana här sammanhang är det givetvis en fantastisk upplevelse, det minns jag själv från min tid i Linköping, berättar Lindblad.

Regissören har hittat ett par fynd, som han tror kommer att gå vidare i branschen och utvecklas till stjärnor. Han vill av förståeliga skäl inte nämna några namn, utom möjligtvis en lokal kändis från ”True Talent” i TV3.

– Sara Kreft går från klarhet till klarhet och tar plats i sin roll som Fraulein Schneider som hon vore helprofessionell, berömmer Joakim.

Han var för övrigt den som regisserade den hyllade musikalen ”Jesus Christ Superstar” i Hille kyrka häromåret, en erfarenhet han säger sig haft nytta av i detta ännu större projekt.

Lindblad lutar sig mycket på tre hörnpelare:

1) Rutinerade musikalartisten och koreografen Camilla Lénström som spelar Sally Bowles. Hon ser också till att dansgruppen Kit Cat Girls fungerar.

2) Cirkusartisten Jakob Westin, som var med och startade Cirkus Cirkör, i sin roll som konferencieren.

3) Dans- och musikalutbildade David Tanzilli, som kommit hem till Gävle för att visa att han har skådespelartalang också.

Musikansvarig är Stellan Alneberg, som varit med i tre ”Cabaret”-uppsättningar på andra orter tidigare. Han är pianist i en sexmannaorkester med bland annat musiker från Sandviken Big Band.

– Nu håller jag tummarna för att de medverkande får vara friska de närmaste veckorna. Camilla Lénström har haft halsproblem en tid men hon har ändå kämpat på och det skulle kännas skönt om hon är helt återställd till lördag, kommenterar Joakim Lindblad.

Handlingen i ”Cabaret”, som nu spelas live i Gävle för första gången, följer i stort den filmatiserade versionen av Broadway-musikalen från 1966. Det är inte bara en musikal utan även en viktig historisk berättelse om människorna i dåtidens Berlin då nazismen började tränga sig på. Nattklubben stängdes och förvandlades småningom till en av Gestapos tortyrhålor, i samma lokaler som naziofficerarna tidigare hade tillfredsställt köttets lustar.

På Lindblads önskemål kommer därför föreställningen att utformas så att publiken ska känna andan och stämningen från Kit Kat Club. Därför öppnas portarna timmen före ridån går upp där publiken kan värma upp i nattklubbsbaren och lyssna till en lokal orkester som ska spela 20- och 30-talsmusik.

I samband med ”Cabaret” presenteras också en utställning i samarbete med några skolor och det blir föreläsningar om det som hände i dåtidens Tyskland, något som också går att läsa i Christopher Isherwoods bok ”Farväl till Berlin” som musikalen och sedermera den rikligt (8) Oscarsbelönade filmen i regi av Bob Fosse bygger på. Den hade för övrigt svensk premiär i oktober 1972.

– ”Cabaret” är en bred musikal berättar en viktig historia om riktiga människor i dåtidens Tyskland, säger Joakim Lindblad.

Genrep i morgon kväll, sen drar det igång på lördag i Kit Cat Club inuti Stora Gasklockan.

Mer läsning

Annons