Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Börjesson stämmer upp på Ovansjöfesten

/

Sommarens serie ”Folkmusikfesten 2011” lider mot sitt slut. Förra helgen var det spelmansfester, blues och mycket mer vid Vretas hembygdsgård i Valbo jämte Byss-Callestämman i Älvkarleby.

Annons

Nu är det dags för Ovansjöfesten med ett späckat program i dagarna tre på Lyran, Granliden, Åshammarsparken och på Drömfabriken i Sandviken där den traditionella Joel Rådberg-dagen arrangeras på söndag.

Först ut på Lyran i Storvik i kväll tas ett nytt, spännande grepp där den rutinerade spelmannen Per Börjesson samlar ett likaledes erfaret gäng med musiker i åldrarna 23-35 år som för ett antal år sedan inledde sina banor med Börjesson som lärare på Kulturskolan i Sandviken.

Konserten ”Per med vänner” bjuder på namn som Lars Eriksson, Petter Findin, Karl Gezelius, Maria Lidberg, Agnes Nykäsenoja, Ida Renström, Elin Skogh, Åsa Vilander, Sanna Welen och Brita Westerman.

– Det är första gången gruppen Per med vänner framträder tillsammans med en gemensam konsert. Det blir traditionell folkmusik och vi kan lova att det svänger. De är riktigt sugna inför konserten, intygar Göte Andersson i arrangörsstaben.

Per Börjesson är fiollärare och en av Gästriklands mest kända spelmän. Arrangörsföreningen Folkmusikfest inbjöd gruppen i våras till ett gemensamt projekt som syftar till att genomföra denna konsert. De flesta i gruppen har flyttat från Sandviken. Brita Westerman bor i Umeå, Petter Findin bor i Göteborg, flera bor i Stockholm och så vidare.

”Fantastiska Ovansjölåtar från 1762” är en annan avdelning i kvällens program på Lyran under ledning av riksspelmännen Tony Wrethling och Urban Welén samt Sandvikens Spelmanslag.

– Det finns en stor skatt med äldre låtar i Ovansjö, Sandvikens kommun. Bland annat en mer eller mindre okänd låtsamling från 1762 med många vackra låtar som verkligen brukar få publiken att reagera, förklarar Göte Andersson.

I konserten medverkar Bernt-Olov Andersson (författaren) med gruppen Sätra Bälg och Strängar. De spelade redan på 1970-talet och gör nu comeback.

– De turnerade förr på biblioteken med sång, poesi och spelmansmusik. Deras program öppnar verkligen en annan dörr till folkmusiken än de flesta är vana vid. Sång, samspel på två fioler och mycket mer, deklarerar Göte Andersson.

Senare på kvällen återförenas gruppen Inte bara Glenn på Granliden i Storvik.

Ovansjöfesten fortsätter sedan i morgon på Lyran med en konsert med folklig sång och inga instrument där folksångerskan Lena Willemark, folksångaren Anders Larsson och vokaltrion Vox G medverkar.

Och på Granliden gör Cash Is King från Gävle/Skutskär sin sista spelning innan gruppen splittras.

Mer läsning

Annons