Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra Marklund byter identitet

/

Diskodivan har kastat av sig paljetterna. Säg hej till Petra Marklund. September är det inte säkert att vi får se igen.

Annons

– Som det känns nu så känns det väldigt långt bort, säger hon.

September är förbi. När den tidigare dansdrottningen i mitten av oktober släpper sin nya skiva ”Inferno” blir det under eget namn: Petra Marklund. Den glättiga danspopen har fått ge plats åt mörkare och mer melankoliska toner och texter på svenska.

– Det är ingen positiv skiva direkt. Jag hade en låt som handlade om ren och skär lycka. Den hann vi inte göra klart. ”Nä, nu blev det inferno”, kände jag, förklarar Petra Marklund albumtiteln med ett hest skratt.

Det hela började för två och ett halvt år sedan när Petra Marklund och Daniel Ledinsky, som hon arbetat tillsammans med i många år, satte sig ned för att skriva till en ny Septemberplatta. Men det som kom ut var inga Septemberlåtar. Det var något annat.

– Vi skrev kanske fyra, fem låtar på svenska. Jag visste inte vad det skulle bli av det, men det kändes jävligt rätt. Jocke Berg fick höra några låtar och han blev jättepeppad på att vara med, berättar hon.

Samarbetet med Kents frontman blev en lyckoträff, även om det inleddes med tårar. När Joakim Berg spelade upp den första låten, ”Sanningen”, brast det för Petra Marklund.

– Jag grät verkligen. Jag tror att jag var ganska slut. Och så spelade han upp en låt som bara tog tag i mig. För det första tyckte jag att den var så himla vacker, och så kändes det som att ”det här är min låt”.

Hon beskriver skivan som sin ”mest personliga någonsin”. Men hon svarar svävande på frågan om vad i de ofta ganska vemodiga texterna som är självupplevt:

– En del är väldigt personligt, en del mer allmänt...

”Infernos” öppningsspår är en sorgsen sång om vad som kan tolkas som ett definitivt avsked.

”Vad var det för fel på livet? Vad gjorde att du inte orkade? (...) Ja vad var det för fel på dig? Vad gjorde att du inte såg vad du betyder för oss? Var vi inte skäl nog att stanna kvar?”, sjunger hon i ”Easy Come, Easy Go”.

– Det är väl det värsta som kan hända en egentligen, att man blir lämnad mot sin vilja, säger hon om låten, men vill ogärna gå in närmare på saken.

– Det blir så konstigt att prata om texterna, så utpekande.

Ett avsked som inte nödvändigtvis är definitivt är det till September. Hon kanske kommer tillbaka. Men inte i morgon.

– Som det känns nu så vill jag göra det här hela tiden. Men sedan kanske det kommer en dag när jag får värsta feelingen igen och vill göra någonting som man blir glad av, säger hon.

”När jag sjunger låtarna går jag in i min egen värld lite och det är ganska skönt. Det är härligt när låtarna betyder så mycket”, säger Petra Marklund om sin nya skiva. I februari ger sig Petra Marklund ut på en turné med sitt femmannaband. Hon ser fram emot att få spela sina nya låtar live. Till Gävle konserthus kommer hon 20 mars.

Mer läsning

Annons