Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra ska leda schlager-EM

/

Hon tänker snabbt, talar engelska, franska och spanska – och hon vet hur man levererar en poäng.

Annons

I Malmö blir jobbet något tyngre när douze pointe ska delas ut från 39 tävlande länder. Petra Mede leder schlager-EM 2013.

– Människan föds och dör ensam, och i mitt fall så leder man tydligen även eurovision ensam.

Frågan gällde om Petra Mede får hjälp som programledare för schlager-EM. Det får hon inte och vid måndagens pressträff visade hon omedelbart prov på den kvicktänkthet som gett henne jobbet.

Mede är knappast känd för den europeiska tv-publiken, men hon är ingen gröngöling vad gäller att leda stora direktsändningar. Hon har varit programledare för Melodifestivalen och Guldbaggegalan, haft en egen pratshow i TV 3 och dessutom varit värd för Gaygalan.

Att leda schlager-EM är ett styvt jobb. Petra Medes uppgift är att guida drygt 100 miljoner tv-tittare i hela Europa genom tävlingens snåriga röstningsregler (nej, man får fortfarande inte rösta på sitt eget land), presentera 39 deltagande artister på tre språk och, förhoppningsvis, vara rolig medan hon gör det.

– I den mån jag ska skämta så måste jag tänka på att det ska vara saker som människor med olika nationaliteter kan förstå. Det är många låtar som ska presenteras och min roll är på ett sätt central, men på ett sätt inte så stor, säger hon till TT Spektra.

Petra Mede blev tillfrågad av SVT redan i somras. Hon talar franska, spanska och har sedan hon fick jobbet tagit lektioner för att slipa på engelskan, det språk hon huvudsakligen kommer att tala under sändningarna.

Till sin hjälp i arbetet med att förbereda de tre direktsändningarna har hon Edward af Sillén. Han har tidigare skrivit manus till Melodifestivalen och fungerar som regissör för schlager-EM i Malmö. Tillsammans ska de hitta skämten som går hem i hela Europa.

– Hur gör man ett skämt som får folk att skratta i både Irland och Moldavien? Man måste hitta någonting som alla kan relatera till. Jag tror att det kommer att hjälpa att det bara är en programledare, det blir tydligare, säger Edward af Sillén.

Både han och Petra Mede har sneglat mot stora amerikanska galor som Oscars och Golden Globe för att hitta inspiration. Där har komiker som Ricky Gervais eller senast Tina Fay utmärkt sig med en stundtals ganska bitsk humor. Hur elak får man vara när man leder schlager-EM?

– Ja, det är det vi ska forska i nu. Det är inget självändamål att vara vass eller elak. Vi kommer att skriva det vi tycker är roligt, men som också går i linje med den vision som Eurovision har. Kanske kan man driva med bilden av olika länder, så att alla kan vara med, säger Petra Mede.

Carl Cato/TT Spektra

Sally Henriksson/TT Spektra

Mer läsning

Annons