Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi flyger in – med skridskorna på

/
  • Hoppsan! Här kommer Pippi Långstrump – i full fart. I eftermiddag intar hon och hennes vänner Läkerol Arenas isoval.
  • Lina och Stefan Sauk. Med andra ord Pippi och cirkusdirektören i New York.

Annons

I dag ligger isen blank och fin igen på Läkerol Arena. Allt för att behaga Lina Göransson och hennes vänner i musikalen ”Pippi – ett äventyr på is”, en unik och helgjuten svensk historia i en genre som tidigare dominerats helt av Holiday On Ice- och Disney On Ice-trupperna.

– Det blir vår avslutning på vårturnén och det känns litet vemodigt, säger Lina, föreställningens Pippi Långstrump. Kul i alla fall att det blir i Gävle där jag har släkt på min mammas sida.

Lina, som för övrigt fyller 25 år i morgon, har förflutet som tävlande i konståkning. På senare år har hon ägnat sig åt underhållning, isshower i olika sammanhang. Ja, ända sen 2003 har hon varit med i ”Jul på Liseberg” hemma i Göteborg och dessutom har hon ingått i Disney On Ice-ensemblen och turnerat i både USA och Kanada.

– ”Pippi”-showen har varit minst lika roligt som allt annat, säger hon. Galet roligt med all uppståndelse det blivit där vi dragit fram. Barnen i synnerhet älskar oss. Och det blev slutsålt i både Malmö och i Globen.

Ja, 40 000 personer har sett showen i de sex städerna som föregått Gävle. Och nu blickar produktionsansvariga och Saltkråkan AB, som drivs av Astrid Lindgrens barnbarn, blickarna mot länder utomlands. Norden, Europa, Japan, Kina...ja, Pippi är onekligen en kändis jorden runt.

Precis som förebilden är Lina Göransson rödhårig och hon kan verkligen sin Pippi riktigt ordentligt. Som liten slukade hon det mesta i böckerna och gladdes lika mycket åt filmerna.

– Isshowen baseras på Astrid Lindgrens två första Pippi-böcker och den röda tråden är Pippis längtan efter pappa Efraim Långstrump, berättar hon. Många kommer säkert att känna igen berättelserna. Själv är jag på isen hela tiden utom sju minuter i första akten.

Såväl välkända som nyskrivna sånger kombineras med skådespel och skridskoåkning i en effektfull scenografi (inklusive sjörövarskeppet Hoppetossa i naturlig storlek och Villa Villekulla) och med 28 aktörer i sagokostymer.

Sålunda får publiken se kända skådespelare och artister som Stefan Sauk (cirkusdirektören), Marika Lagercrantz (berättare och sagofe), Tobbe Trollkarl (Dunder-Karlsson), Nassim Al Fakir (Boven Blom) och My Blomqvist (Prosseluskan) på skridskor.

– Alla har visat sig ha stabil balans, även Nassim som i november förra året ställde sig på skridskor första gången i sitt liv! Han har verkligen utvecklats och är heller inte rädd för att ramla och slå sig litet grand.

Stommen i ensemblen utgörs av åkare från konståkningsklubben Team Boomerang i Göteborg. Regissören är rutinerad och heter Rolf Degerlund. För de inspelade rösterna till poliserna Kling och Klang står Krister Henriksson och Jacob Eklund och för det sångmässiga svarar Mimmi Sandén, Jan Åström, Tove Nilsson och Amadeus Sögaard-Häggqvist.

Mer läsning

Annons