Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polarpriset helt nytt för Chucken

/

Årets Polarpris går till Chuck Berry och Peter Sellars. Till en rockpionjär som syresatt generationer av artister och till en operaregissör som får samtiden att glöda i okonventionella uppsättningar.

Annons

När den snart 88-årige rocksenioren nyligen spelade i Danmark valde arrangörerna att ge publiken gratisbiljetter till valfri ny konsert. Kritikerna kände medlidande med ett åldrat geni som inte kunde avsluta sina låtar och som var fullt medveten om sitt misslyckande: "Ni applåderar, men det kan omöjligen vara musiken ni applåderar åt", sade Chuck Berry till publiken.

Danskarna hyllade ändå den musiker och låtskrivare som enligt många finns i rock 'n' roll-musikens eget DNA.

På 1950-talet var Chuck Berry ensam svart artist i toppen på Billboardlistan. Hans gitarrspel och låtar om unga människors vardag, om skolan, bilar och kärlek, innehåller riff och solon som hjälpt fram hans efterföljare i 60 år.

– Alla som har lirat i ett rockband och alla andra som hajar något tycker att det här är kanon, säger Jerry Williams, för vilken "Chucken" varit avgörande.

Det var Chuck Berry, inte Simon and Garfunkel, som gjorde "Maybellene". Berry, inte Elvis, Springsteen eller Jagger, som skrev "Johnny B Goode".

Men hans största internationella hit skulle ändå bli "My ding-a-ling", plojlåten om de egna genitalierna:

– Det är inte bara för den som han får priset. Han är en av rockmusikens grundpelare, och att han får priset nu när det är extra välkänt ger kanske en extra krydda, säger prisjuryns ordförande Alfons Karabuda.

För Chuck Berry var dock Polarpriset helt okänt när han blev uppringd av sin agent. Även om han blev invald i Rock and Roll Hall of Fame redan i första omgången är han inte van att få priser, enligt Thomas Johansson, Live Nations styrelseordförande. Efter någon månads betänketid och påtryckningar från bland andra Bruce Springsteens medarbetare tyckte ändå Chuck Berry att Polarpriset vart värt att ta emot.

– Han är 88 år gammal, han är inte van vid den här typen av uppmärksamhet. Han har aldrig varit sedd som någon fin kulturperson, han har hela tiden varit musikern som kommer in bakvägen, kör sina låtar och går hem, säger Thomas Johansson.

En underdog?

– Absolut. Han har aldrig levt något jetsetliv, han bor kvar i sitt hus i St Louis.

Om Chuck Berry tände rock 'n' roll-gnistan har hans medpristagare Peter Sellars under mer än 30 år syresatt operascenen, teatern och den klassiska musiken. Mozarts "Don Giovanni" förlade han till Harlems droghandel. Händels "Hercules" använde han för att fånga upp amerikanska soldaters trauman efter Irak och Afghanistan.

I Wien och andra europeiska städer har han gestaltat samtidens utsatta flyktingar med hjälp av Euripides drama "Herakles barn".

– I år har juryn valt en kraft inom musiken, snarare än en artist eller en grupp som själv uppträder på scen, säger David Harrington, från Kronos Quartet, för dagen i Stockholm och strålande glad över årets val.

Själv Polarpristagare 2011 har han också arbetat tillsammans med Peter Sellars, som han tycker förkroppsligar musikens mest fantastiska sidor.

– Han talar själv om den här betydelsen av de här små ögonblicken i musiken, de som förändrar oss, som tillåter oss att gå in i en större värld som vi kanske misstänkte fanns där men inte vågade vara säkra på.

Mer läsning

Annons