Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rappare som vill röja

/
  • Näääk (längst fram) och Nimo. I kväll ska de rappa och röja på Allstar i Gävle.

Rapparna Näääk & Nimo från Söderort i Stockholm är verkligen i ropet denna höst och spelschemat är fyllt, åtminstone kring helgerna.

Annons

Näääk släppte två singlar, ”Jetlag” och ”Blåser min rök”, innan så albumet ”Mannen utan mask” såg dagens ljus.

Även Nimo, den trogne sidekicken eller ”brodern” som Näääk kallar honom, sen fem-sex år tillbaka, är på gång med sitt debutalbum (med släpp i december) där singeln ”Står för min” varit ett första smakprov. Han har där Ison & Fille som gäster, Singeln är det första släppet från Nimo sen förra årets sommarhit ”Gungar fram”.

– Debutplattan kommer att bli årets julklapp, säger de på mitt skivbolag, förtydligar Nimo. Det är elva spår och precis som i ett fotbollslag är vissa låtar offensiva, andra defensiva.

Näääk & Nimo står på egna ben, men tillsammans är de ännu starkare. För Daniel Nimo Zargar gillar verkligen att gigga live ihop med vännen Matar Henrikki Samba (med finsk mamma och gambiansk pappa) som är Näääks namn på id-kortet.

– Vi brukar skapa ett rejält tryck på de ställen vi uppträder och nu blir det speciellt kul att komma till Gävle, en mindre version av Stockholm, säger Nimo. Jag har varit där många gånger eftersom min pappas fru har anknytning till Bollnäs. Pappa kom från Iran till Sverige när han var 14 år och känner sig minst lika mycket svensk som persisk.

Hur mycket är repeterat jämfört med improviserat i er rapshow?

– Det mesta är inövat, annars kan samspelet gå snett, men ibland kan det flyta iväg lite grann för någon av oss, beroende på var vi befinner oss och responsen från publiken. Det viktiga att det sker i avslappnad stil, för då smittar det av sig. Desto oftare skojar vi med varandra under intervjuer i olika sammanhang.

Näääks berättelser om efterfester och förortsliv på debutplattan ”Näääk vem?” blev en succé för hiphop-fansen och han nominerades för tre år sen till priset för årets rap-skiva på P 3 Guld-galan. Sedan dess har ämnena skiftat och nu får Gävlepubliken också chansen att se honom live och bekanta sig med Nimo på köpet.

– Vi kommer till Gävle för att röja, var så säker, hälsar Nimo.

Mer läsning

Annons