Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reflektioner från en kvinnlig kämpe

/

I Marianne Faithfulls senaste memoarer ”Minnen, drömmar och reflektioner”, som nyligen släpptes i svensk översättning, berättar hon om hur hon och den brittiska skådespelaren Jane Asher båda hade varsitt förhållande med en rockstjärna.

Annons

Marianne med Mick Jagger och Jane med Paul McCartney.

Både Marianne och Jane hade gryende karriärer, den ena som popsångerska och den andra som skådespelare. I sin bok berättar hon om hur deras partners motvilligt såg sina flickvänner försöka slå igenom. De hade en mer konservativ syn på förhållanden.

”Jane var en seriös skådespelerska och ville fortsätta sin karriär, men Paul hade andra idéer. Det var därför Linda (McCartney) var så perfekt för Paul, hon var precis vad han ville ha, en gammaldags Liverpoolfru som var fullständigt hängiven sin man. På sätt och vis var det också vad Mick ville ha, och ett tag fogade jag mig, men till sist slog det bakut riktigt ordentligt.”

Historien om Marianne Faithfull är historien om en tjej som fått slå sig hårt fram för att åtnjuta samma status som sina manliga generationskollegor. När Londonpolisen i slutet av 1960-talet gjorde en knarkräd mot den brittiska rockeliten var hon en av många som var inblandad i det uppmärksammade tillslaget. Polisen hittade henne enbart klädd i en skinnfäll i Keith Richards hus i London. I en intervju på äldre dagar berättade hon hur hon kände att domen föll hårdare på henne än hennes manliga kollegor.

”Det förstörde mig. Att vara en drogberoende man och bete sig sådär framstår alltid som coolt och glamoröst. En kvinna i den situationen blir en slampa och en dålig mor.”

Men Marianne är en verklig kämpe och en överlevare. Under tidigt 1970-tal levde hon hemlös på Londons gator beroende av heroin efter ett misslyckat självmordsförsök. 1979 lyckades hon äntligen ta sig samman för en storstilad comeback med succéplattan ”Broken English”.

80-talet fortsatte dock med incidenter som plötsligt hjärtstopp och bruten käke mellan albumsläppen.

Hon har varit på den absoluta botten och tagit sig upp igen. I dag är hon omtyckt, respekterad och en inspiration för en yngre generation musiker som PJ Harvey, Beck och Jarvis Cocker vilka hon även samarbetat med.

För några år sedan såg jag Marianne Faithfull uppträda med band på Berns i Stockholm. Hon gjorde det med en helt annan värdighet än jag sett hennes generationskamrater i The Rolling Stones göra. Inga patetiska försök att verka yngre än hon är och inga fåniga sexanspelningar. Dessutom med en helt annan benägenhet att prova på nya musikaliska domäner på ålderns höst.

Mycket har blivit bättre sedan Faithfull försökte slå sig in i en mansdominerad musikbransch men fortfarande finns många strukturer kvar. Fortfarande mäts kvinnliga musiker med en annan måttstock en sina manliga kollegor. Marianne Faithfull är en pionjär som gjorde det lättare för sina efterföljande systrar att ta sig fram.

JOHANNI SANDÉN

Krönikör på GD Nöje

johanni.sanden@gmail.com

Mer läsning

Annons