Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard kommer hem för att prisa den lokala musiken

/

Just nu är det återigen dags för Local Heroes-galan, den fjärde i ordningen och precis som förra året sker arrangemanget på konserthuset i Gävle.

Annons

Kvällen kommer att inledas med mingel och musik av Blås, bälg och tagel medan själva galan går igång klockan 20. Rickard Olsson är, precis som vanligt, konferencier.

På livescenen spelar The Overtune Orchestra, Daymare, Jimmy Nordin, Weather, Ida Long, Min Stora Sorg, Ramblin Romeos, Corrosive Carcass, RxJ1s, The Deer Tracks, Gustaf Lindstein Modin, Cohort Of Two och Simian Ghost och mellan varven delas priser i nio kategorier ut. Dessutom passar arrangörerna på att lotta ut prylar till publiken.

Här är de nominerade med diverse motiveringar från arrangörerna:

ÅRETS BAND

Caviare Days: Gävlesystrarna Westin var förband åt The Soundtrack of Our Lives och sen tog det tid – duon ägnade den åt att navigera runt i den snåriga musikbranschen innan de kände att de hittade rätt.

Producent för debutplattan, som mastrats på Abbey Road Studio i London, blev Mando Diao-Mats Björke. Det psykedelika varvas med snygg stämsång.

Corrosive Carcass: Står stadigt i den lokala hårda musiken och levererar oldschool dödsmetall - kallt, rått och kladdigt. Och de gör det med ett driv som gjort att amerikanska bolaget Abyss Records fick upp ögonen för dem och släppte deras debut i somras. Corrosive Carcass glänste på Getaway Rock.

Simian Ghost: Det finns ett alldeles särskilt skimmer kring Sandvikens popexport. Med samma lätthet som de spelade in skivan ”Youth” i en källare i hemstan tycks de glida in i människors medvetanden, på festivalscener runt om i landet och även utomlands. Simian Ghost låter på samma gång drömskt monotont och lättillgängligt poppigt.

Overtune Orchestra:: Åttamannabandet besitter ett sväng som ingen kan tycka illa om, Jani Lehtinens röst osar av soul och det är både anspråkslöst och fint..Debutskivan släpptes i våras.

ÄRETS SOLO

Alpha Mound: Ett hemligt soloprojekt – och det som Joakim Westlund gör fyller kandidaturen som årets lokala soloartist. Ep:n ”Endless Embark” släpptes i höstas och hamnar helt rätt på den americanagren som vissa kallar slowcore.

Gustaf Modin: Först knockade han den lokala juryn i Musik Direkt. Sen tog han hem riksfinalen. Och kammade till sist hem hela Europavinsten i talangtävlingen för unga musiker. Nu studerar han sång på folkhögskola och filar på debutskivan som kan ges ut med hjälp av vinstpengarna. En äkta rockstjärna i vardande.

Min Stora Sorg: Gävleartisten Ann-Sofie Lundin är glamour och vemod samlat i en och samma person. Debut-ep:n kom i höstas och imponerade till och med på Jan Gradvall och SVT:s musikblogg PSL. Har ett förflutet som etablerad musiker redan som tonåring ihop med bland andra The Deer Tracks-profilen David Lehnberg i Leiah.

Lasse Forsberg: Han spelade pop i Sandviken då det fortfarande spelades punk i Gävle. Lasse har en lång karriär som musiker bakom sig redan, i band som Elvert Underground och sedermera Tuckers Lilla kapell.

Men det är först nu, 2012, som han gått solo och han gör det med texter som spritter av berättarglädje, men bottnar i ett vemod och alltid lika svängig musik. Värmde upp för Tomas Ledin i Göransson Arena i somras.

ÅRETS SKIVA

A Day In A Storm – Mr Walker: Gävlebon Erkan Dogantimur finns inom hårdrockens krångligaste förgreningar är det få andra som kombinerar krossande djentriff med mysigt progressiva utsvävningar på detta sömlösa vis.

Bip Bip – DUOJ Brazil: Det är onekligen en intressant balansgång som Sandvikens DUOJ Brazil går mellan het samba och precisionsartad jazz. Rytmsektionen svänger enormt och Niklas Bjarnehäll, som precis släppt en instrumental soloplatta med pianotolkningar och egna låtar, är både flyhänt och sparsmakad i sitt keyboardspel.

The Cabin Sessions – Cohort Of Two: Består av Frida Svensson och Claes Larsson. Deras ambitiösa debut-ep, inspelad i en stuga i Kungsgården, klockar in på drygt 27 minuter och det är mestadels piano, gitarr och de två rösterna i samspel.

Youth – Simian Ghost: Sandvikenbandet med Sebastian Arnström i spetsen lämnar electronicasoundet bakom sig och blir plötsligt ett hypermelodiskt gitarrband. Inledande ”Curtain Call” är en uppvisning i ren Teenage Fanclub-känsla.

ÅRETS LÅT

”Gabriel” – Jimmy Nordin.

”Guldet kom hem till slut” – Andy Tuveson/Extra All.

”Missing You” – Higher Ground.

”The Archer” – The Deer Tracks.

ÅRETS KONSERT

Bootcut och Hybrid Freak Division på CC-puben.

Ciwan Haco på Gävle teater.

John Lindberg Trio, Fanny Mae & The Dynamite Believers och Rocket Overdrive på Maxim.

The Deer Tracks på Goya.

ÅRETS MUSIKVIDEO

”Crash” - Ida Long.

”Friend Fighter” – Daymere.

”I’ll Be Gone” – Ramblin’ Romeos.

”Nightlife” – Boarding Surface.

ÅRETS LOKALA SCEN/ARRANGÖR:

026 Hardcore.

Hofors nya musikförening.

Slickcity.

Xpand Your Soul.

ÅRETS NYKOMLING

Killing Ashley.

RXJ1s.

SeeSee.

Weather.

ÅRETS MUSIKUPPLEVELSE

Blås, bälg och tagels skivsläpp i Storbergsgruvan.

Fanny Wallmos dominans i World championship of performing arts i Hollywood.

Punk & Bössafesten i Folkets hus, Gävle.

Reggaefestivalen i Furuvik.

Mer läsning

Annons