Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert och Jonas gör ”Rain Man” på sitt sätt

/
  • ”Vi har ju börjat ligga med varandra”, säger Robert Gustafsson skämtsamt om hur han och Jonas Karlsson jobbat för att skapa den nära relation som finns mellan bröderna Raymond och Charlie.
  • Jonas Karlsson och Robert Gustafsson i rollerna som Charlie Babbitt och Raymond Babbitt.
  • Originalen från 1988.  Dustin Hoffman och Tom Cruise i rollerna som bröderna Raymond och Charlie Babbitt.

Filmen hade premiär 1988. Nu 25 år senare blir den teater i Sverige. ”Rain Man” är tillbaka i ny klädnad med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson. Premiär i kväll på Rival i Stockholm.

Annons

Det märks att Robert Gustafsson och Jonas Karlsson är inne i sina roller. Robert Gustafsson börjar med att rätta till några papper på bordet och ställer i ordning glasen, medan Jonas sitter och knäpper på bordet och ger ett rastlöst intryck. De är mitt uppe i repetitionerna av föreställningen ”Rain Man”. Det är några veckor kvar till premiären när intervjun görs.

– Vi är i det värsta läget just nu. Det börjar falla på plats men samtidigt vågar man inte lita på det man gjort, säger Robert som spelar den autistiske Raymond.

Föreställningen bygger på filmen från 1988 med Dustin Hoffman och Tom Cruise i rollerna som bröderna Raymond och Charlie Babbitt.

– Charlie är en klassisk karriärist. Han gillar att ha många bollar i luften och är väldigt socialt begåvad. Motsatsen till sin bror Raymond, säger Jonas Karlsson som spelar rollen.

Filmmanuset från 80-talet är översatt till svenska och omarbetat för att fungera på scenen. Och för den som sett filmen är det nog lätt att komma ihåg den starka historien och relationen bröderna emellan.

– Historien innehåller ju allt, det finns tragik, humor, glädje och sorg. Den är lite ovanlig på det sättet, säger Robert Gustafsson.

Han poängterar också skillnaden mellan filmen och pjäsen som han tycker är olika historier.

Att killarna axlar rollerna som Dustin Hoffman och Tom Cruise verkar inte vara något de tänker på mer än att andra påminner om det.

– Vi släppte det där redan på manusstadiet för det går så fort att göra rollerna till sina egna. Alla som sett filmen har så klart den versionen i minnet, men när de kommer hit så är det något annat, säger Jonas Karlsson.

Historien om ”Rain Man” präglas mycket av Raymond Babbitt och hans autism vilket är en stor utmaning för Robert Gustafsson som spelar rollen.

– Jag har läst mycket och träffat läkare, pedagoger och autistiska barn och vuxna. Jag har försökt hitta kroppsspråket och lära mig hur det är, säger han och fortsätter om hur rollen påverkat hans privatliv:

– Det har gått så långt att jag till och med fått svårt att läsa.

I pjäsen har det gjorts flera kompletteringar och ändringar från filmen för att bättre spegla hur man ser på autism i dag till skillnad från på 1980-talet.

– Vi vet mycket mer om autism i dag och sättet man bemöter någon som Raymond har förändrats, säger Robert Gustafsson.

Shohreh Zare/TT Spektra

Mer läsning

Annons