Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockare laddar för nya arrangemang

/
  • Dags för ”The Throwdown” igen på Musikhuset. Simon Larsson arrangerar tillsammans med Karl Olsson, som inte är med på bilden.  Simon Jonasson och Johan Lundmark spelar både i bandet Arrows Overseas som är dragarbandet.

Annons

På fredag är det återigen dags för ”The Throwdown”, ett gäng drogfria konsertkvällar på Musikhuset för dem som ännu inte har åldern inne för att gå på krogen. Och kanske främst för dem som gillar lite tyngre tongångar.

Störst bokstäver på affischen har Gävlebandet Arrows Overseas.

I våras blev konserterna så välbesökta att Musikhusets yngsta konsertarrangörer, Simon Larsson, 16 år, och Karl Olsson, 17 år, nu vill köra ett varv igen.

– Det känns jättekul, mer roligt än nervöst, säger Simon Larsson, som inte var med som arrangör förra svängen utan bara stod på scenen med bandet Ascend Upon Ashes, där han spelar gitarr.

– Då hade vi inte spelat nånting, hade ingen erfarenhet alls. Det var bara kul, säger han.

Idén var han dock med och kläckte.

– Vi ville att de under 18 också skulle kunna gå ut och lyssna på musik. Det finns inte så mycket för unga att göra.

Det handlar om tung musik av fyra lokala band och Örebrobandet Our Last Breath.

– Vi spelar death core, dödsmetall med långsamma breakdowns, förklarar Simon.

Han säger att han inser att arrangemanget innebär ett stor ansvar. Uppdraget är ett stort förtroende från Musikhuset. Verksamhetschefen Git Sundberg säger att det är just sånt här Musikhuset ska syssla med.

– Det blev så bra i våras och när killarna kom och sa att: ”Vi vill mer” så sa vi: ”Här får ni nyckeln.”. Det är ett stort förtroende, men nånstans är det här vår roll. Vi ska hålla lite i handen och vara nån sorts mentor, men inte nödvändigtvis göra jobbet, säger Musikhusets chef Git Sundberg.

Som konsertarrangör får Simon och Karl ansvara för bland annat budget marknadsföring, teknik och vara konferencierer. Sen ska de dessutom stå på scenen och spela själva.

– Jag tror att de erfarenheterna gör att man växer upp till bra arrangörer och artister, säger Git Sundberg.

Simon Jonasson och Johan Lundmark spelar både i bandet Arrows Overseas. De uppskattar den möjlighet att få spela som Musikhuset är för unga musiker i Gävle.

– Musikhuset är riktigt bra. Det är annars dyrt att hyra lokal och sånt och som ett litet lokalt band har vi inte mycket pengar. Ska man dessutom hyra in ljud och ljus så blir det extremt dyrt, men här finns allt redan, säger Simon Jonasson.

Git Sundberg säger att det aldrig varit något stök eller bråk i samband med konserterna på Musikhuset.

– Det blev vi lite förvånade av, för det går emot den gängse bilden av vad som hör till den här sortens musik, det säger en del om våra fördomar. När vi förr haft drogfritt disco här har det kunnat vara lite stökigt här utanför, bland dem som inte kommer in. Men när det är konserter här är det aldrig nåt problem. De som kommer gör det för att de gillar musiken, helt enkelt.

 

Mer läsning

Annons