Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerad Odelberg imponerar

/

Onsdagskvällens GASTA på Åkrogen bjöd som vanligt på en uppsjö komiker, från Gävle och hela Sverige. Huvudakten var Jesper Odelberg, som i år firar tjugoårsjubileum på standupscenen.

Annons

Odelberg kan konsten att inta en scen. Med ett snett leende och glimten i ögat levererar han poänger i ett helt eget tempo. Det är lugnt och stensäkert, han tvekar inte inför att dra en avancerad poäng.

– Att bli ombedd att spela cp-skadad kille i ”Livet är en schlager” kändes som Börje Ahlstedt sa inför erbjudandet att spela en pjäs om Gud: Det kändes alldeles för nära.

Odelberg ler när orden sjunker in hos publiken, väntar på insikten och skrattet.

Det blir mycket allvar också.

– Det finns ju en myt om stand-up comedy att man måste vara så jävla rolig hela tiden, säger han själv.

Han berättar skrämmande anekdoter om utilitaristiska forskare och vardagsbemötanden, som väcker frågor om hur långt vi egentligen har kommit med jämlikheten.

Vidare berättar Odelberg att han planerar en turné, som ska börja i sommar och sluta vid nästa riksdagsval.

Det blir mycket politik. Stundtals känns det som att akten är ett test inför en valkampanj för Vänsterpartiet, där Odelberg är medlem. Han skämtar om ministrar och berättar allvarsamt om samtal med SD-medlemmar.

Alla skämt verkar inte helt anpassade efter situationen, men det funkar ändå.

För Odelberg har hållit på i tjugo år. Han kan kasta sig mellan högt och lågt, hemmet och omvärlden utan problem. Med publiken lindad runt lillfingret.

En stark avslutning på en fin GASTA-kväll.

Mer läsning

Annons