Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska gummorna tog finalplats i Baku

/

Efter Loreen är gummorna i Buranovskije Babusjki fansens favoriter i årets schlager-EM i Baku.

Annons

De ryska seniorerna höll för trycket och tog ”Party for everybody” till final från den första semifinalen på tisdagskvällen.

När schlager-EM i Baku drog igång på tisdagen riktades all uppmärksamhet mot sex ålderstigna damer från Udmurtien, ett rysk region i skuggan av Uralbergen. Frågan var om tanterna i Buranovskije Babusjki bara är en älskad schlagermaskot eller en kraft att räkna med i tävlingen.

Buranovskije Babusjki kan fortsätta festen. Det gick inte att ta miste på glädjen hos tanterna när det stod klart att deras bidrag var ett av tio som gick vidare till final från den fösta semifinalen.

Damerna i folkgruppen står för ett av de mer originella numren i schlager-EM. Med sig på scenen har de en bakugn ur vilken de mot slutet av låten plockar fram en plåt nybakat bröd.

Bland favoriterna i semifinal ett fanns även Grekland, Rumänien och Island, tre länder som nu också är klara för final.

Liksom Iva Adamou från Cypern med populära ”La la love”.

Det innebär att alla de tre låtar i den första semifinalen som har svenska låtskrivare – Irland, Cypern och Grekland – gick vidare.

Även Danmark gick vidare. Däremot åkte Finland ut. Pernilla Karlsson sjöng ”När jag blundar” på svenska. Men det hjälpte föga.

Irländska duon Jedward tog sig också till final. Tvillingarnas bidrag var allra sist att läsas upp av programledarna av de tio finalisterna.

På torsdag avgörs den andra semifinalen. Där tävlar favorittippade Loreen för Sverige, liksom Norges Tooji samt Serbiens Zeljko Joksimovic och Estlands balladsångare Ott Lepland.

På lördag avgörs finalen.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons