Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Alice från Hedesunda bli årets stora Idol?

/
  • Hurra, vad jag är bra! Alice Svensson från Hedesunda och elev på Vasaskolans        jazzlinje är utvald bland de 16 som får tävla om tv-tittarnas gunst i kampen om årets Idol-titel.

”Alice har idoldrömmen inom räckhåll”. Så löd en GD-rubrik redan i onsdags då det stod klart att den nyligen 17 år fyllda Alice Svensson från Hedesunda tillhörde de kvarvarande 36 deltagarna som kämpar om en finalplats i TV4-serien ”Idol 2008”. Nu står hon ännu närmare sin dröm!

Annons

Alice Svensson klarade ytterligare en jurygallring och finns med bland de 16 (åtta tjejer och lika många killar) som på måndag börjar kampen om tv-tittarnas gunst i direktsändning.

– Det är helt otroligt, även om programmen som gått hittills spelades in redan i våras har jag fortfarande inte fattat det hela, säger Alice som under fyra månader tvingats hålla sina framgångar hemliga.

– Det var närmare 10 000 personer som sökte sig till programmet och mitt stora mål var att bli bland de 100 som valdes ut. Allt annat som hänt känns nu som bonus, men självklart skulle det vara fantastiskt om jag klara även nästa vecka och fick vara med när det börjar på riktigt allvar för de elva kvarvarande.

Hädanefter är juryn bara vägledande, det blir svenska folket som ska rösta och i slutänden avgöra vilka som ska tvingas lämna sällskapet, en efter en. Det pirrar i magen på Alice Svensson inför kommande uppgifter med miljonpubliken framför tv-apparaterna, först och främst på måndag då en av de åtta tjejerna ska bort.

– Jag är mentalt förberedd på det värsta, men klarar jag måndagen så blir det en ny pärs på onsdag då ytterligare en av oss tjejer ska bort, berättar Alice. På fredagen blir det gemensam veckofinal med grabbarna, en av de tolv kvarvarande får då åka hem. Återstående elva får sedan en hel vecka på sig att göra saker tillsammans innan nästa utslagning.

Hos den kompromisslösa juryn har Alice hela tiden funnit nåd. ”Fan vad bra”, utbrast Andreas Carlsson vid ett tillfälle. ”Det räcker”, sa Anders Bagge.

Hedesundatalangen behärskar det mesta – pop, soul, r’n’b... just nme it – och har rutin från talangtävlingar sen tio-elvaårsåldern då hon började på Helges fritidsgård i Andersberg och fick sångcoachning av Johan Jämtberg.

– Johan har betytt enormt mycket, gett mig respons och bollat massvis med idéer åt mig. Det flöt på bra, men fram till förra året kände jag mig som den eviga tvåan. Då vann jag finalen i ”Popcorn”, som är den största talangjaktstävlingen där tv inte är inblandad.

Alice Svensson kom till Sverige som ett av de första adoptivbarnen från Vietnam. Hon var då bara tio månader och hamnade i tryggheten hos familjen Svensson i Brunn, Hedesunda. Hon spelade fotboll och ägnade sig åt dans innan det blev musik för hela slanten. För närvarande går hon på andra året på Vasaskolans jazzlinje.

Lillasyster Betty, 14, håller på med musik hon också och spelar gitarr, basgitarr och piano.

– Hon är jätteduktig, men jag tror att hon har fått andra planer än att gå i mina fotspår, säger Alice. Vi blir nog inte som våra goda vänner, systrarna Sandén, som ju även dom coachats på Helges.

Förebilderna är många, men Alice väljer att bara nämna en: Beyoncé.

– Jag hoppas att jag själv kan bli en förebild och inspirera unga tjejer som vill sjunga och ta sig fram via talangtävlingar.

I helgen åker hela familjen Svensson till Stockholm och börjar uppladdningen inför Idol-dramat, vars nästa kapitel skrivs på måndag.

– Jag ska göra vad jag kan, lovar Alice. Hoppas alla i Gästrikland och hela landet röstar på mig då. Nu, när jag nått så här långt vill jag givetvis en bit till. Men min personliga favorit är Anna Bergendahl, hon är jämnårig med mig och har blivit min bästa kompis.

Mer läsning

Annons