Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska man va' fin får man lida pin

Annons

Det finns ett uttryck som jag ofta fick höra när jag var liten. Flätor ville jag ha, men ytterst håröm var jag också och vred mig klagandes högljutt. Men, ska man va fin får man lida pin.

Ju äldre jag blir desto mer annorlunda blir innebörden av detta uttryck. Och pinan tar sig helt andra former. Och trots att jag inte längre får höra meningen uttalas så känner jag den.

Meningen står tydligt skriven på bardisken när en full kille trycker sig äckligt nära.

Om jag nu gjort mig så snygg kvällen till ära så är det ju klart att jag måste få lida för det också. Då ingår det äckliga raggningsrepliker och ofrivillig kontakt med främmande människor.

Så är det ju. Är man fin så är man!

För det är väl så, att klär man upp sig och utstrålar glädje så är det ju enbart för att kunna suga åt sig komplimanger. Och det är först när dessa komplimanger kommer som man kan känna sig nöjd, och framförallt tacksam. Tacksam för någon annans positiva bedömning.

Jag har en nära vän, en mycket fager ung man, som tydligen är någon slags gayikon. Killar raggar på honom helt enkel.

Senast gick attacken så hårt fram att han var tvungen att gå hem, för att slippa bli utsatt av någon som han inte alls var intresserad av.

Hans nej gick obemärkt förbi.

Kanske är min kära vän för snäll, ryter inte i sitt uppenbara nej tillräckligt hårt.

För det är sånt man lär sig tillslut. Det räcker inte att diskret dra sig undan, man måste skrika NEEEEEEEEEEEEJ, och helst gestikulera vilt. Och även då kan det komma fram en antydan om ”men kom igen då, snälla”.

Det borde väl inte vara så himla svårt egentligen. Tre enkla ledtrådar:

1. Ett nej är alltid ett nej.

2. Man kan gå på krogen utan minsta tanke på att ragga.

3. Man behöver inte visa omåttlig tacksamhet mot alla som häver ur sig en sliskig komplimang.

Med denna krönika i bagaget hoppas jag att ni får en festligt bra helg! Och jag hoppas framförallt att ni slipper lida pin!

MARIE BJÖRK

Krönikör på GD Nöje

bjork.m@hotmail.com

Mer läsning

Annons